Viktigt med vila för återhämtning

Textstorlek:

Nu är det någon lycklig (?) person som tar hand om redaktionsbilens registreringsskyltar där ute någonstans i landet.

En morgon nyligen upptäcktes det nämligen att registreringsskyltarna var borta på företagsbilen.

Det fick läggas ned mycket tid på att få tag i tillfälliga registreringsskyltar hos polisen. Men då anmälan, som gjordes på nätet, inte hunnit registreras fick jag ringa till polisen från polisstationen för att skynda på processen. Polisen kunde inte ordna det på plats.

Men telefonköerna till polisen är långa. Det var omkring 190 samtal före i telefonkön. I väntan på att bli uppringd var det bara att åka tillbaka till redaktionen.

Sedan dröjde det ytterligare en tid för att invänta en granskning av anmälan.

Därefter blev det återigen en sväng förbi polisstationen för att hämta ut de tillfälliga gula pappskyltarna med polisens stämpel på. Ordnat och klart, men så kom också de ordinarie registreringsskyltarna dagen därpå.

Vardagen är en kamp mot klockan. Det finns inte plats för oförutsedda händelser. Som att någon stjäl registrerings-skyltarna på bilen till exempel.

Mycket ska hinnas på lite tid. Det går inte att få fler timmar på dygnet, vi har bara 24 timmar, vilket är rättvist och lika för alla.

Många har det stressigt på sina arbetsplatser. Ibland tycks det glömmas bort att vi är människor och inga robotar. Företagens personalstyrka stramas åt och några får mer arbete, medan andra längtar efter att få komma ut i arbete.

Stress är ett allvarligt problem i samhället, det är sällan jag talar med personer som inte känner stress på sitt arbete. Försäkringskassans statistik visar också att sjukskrivningar till följd av stress och utmattning ökar, mellan 2014 och 2015 ökade antalet sjukskrivningar i denna kategorin med
16 procent.

Sjukskrivningarna är något som kostar samhället många miljarder varje år i form av förlorade arbetsinsatser och ut-gifter för vård och omsorg.

Men framförallt är det en personlig kostnad för de som är i den tuffa situationen med en lång väg upp på banan igen. Symptomen är bland annat en trötthet som inte tycks försvinna trots vila, sömnsvårigheter, koncentrationsproblem, minnesstörningar och nedstämdhet.

Jag tror att vila och återhämtning är viktigt och att det faktiskt händer en massa bra saker med oss när vi vilar. Det är viktigt att det finns utrymme till att hitta de där stunderna i vardagen då man får njuta av livet.

Fritiden behöver inte fyllas med avancerade aktiviteter och långa resor. Det kan räcka med att ligga i soffan och läsa en bra bok eller bara stänga ute omvärlden ett tag och lyssna på lugn musik eller bara njuta av tystnaden.

Det är också viktigt att ta pauser i arbetet, jag tror att man blir effektivare då.

Men på ett högre plan krävs insatser från politikerna och en förändrad attityd i samhället för att förbättra hälsan bland samhällsmedborgarna.

Hoppas att ni får vila i helgen!