Att städa källaren är som julafton

Textstorlek:

Vi håller på att städa ur vår källare där hemma. Källare är precis liksom garage bra platser att ”slänga” in grejer i. Det är inte ofta man kommer hem till någon med garage som har en bil stående där inne. Nej, där är allt annat än bilrelaterade saker. I källaren kan man dock ställa in vad som helst med gott samvete.

Det är otroligt vad saker man samlar på sig under årens lopp. För att inte nämna alla bra att ha-prylar jag hittade.

Exempelvis hittade jag ett par plåtar där jag tydligen klippt till något ur. Men jag minns inte vad.

Och så allt detta virke som ställdes in för kommande projekt som aldrig blev av. Färgburkar från anno dazumal där hinnan högst upp är lika hård som en skridskobana.

Och så hittade jag en oöppnad säck med murbruk som bränt och var stenhård – som en sten och svintung.

Det märkligaste var ändå en motorsåg som jag helt glömt bort vilket gjorde att sågkedjorna som är snyggt upphängda på väggen gjorde mig förbryllad. Vilken såg är de till – den jag använder eller den jag hittade?

Skidor har vi också gott om kunde jag konstatera men när åkte man skidor senast? Och av bindningarna att döma var det ett tag sedan. Stavar gjorda av bambu med trugor stora som wokpannor, så då förstår ni kanske.

Bakom murstocken som går ända ned i källaren hittade jag sommarsaker såsom en luftmadrass där det fortfarande fanns luft kvar i ett par kanaler. Lite spännande med luft från förr. Det kanske kunde utnyttjas till att forska i om luften var bättre förr. Jag, menar, vem konserverar luft?
Det kanske är unikt och intresserar någon forskare.

Bredvid hittade jag en stol som suttit i en kanadensare. Och vi som aldrig ägt någon sådan.

Skruvar och muttrar var det också gott om. Dessa har jag lagt ut på olika platser med tanke att de kanske skall tillbaka till den plats jag skruvat loss dem ifrån.

Men sanningen är att jag inte minns ett dugg var alla dessa skruvar suttit. Bra att ha, tänkte jag säkert.

Och vad skall man med alla spett till? För att inte tala om alla fogsvansar. Det fanns det i och för sig gott om redan då vi köpte huset så lite oskyldig till det är jag.

En pallbock hittade jag och undrade vad man skall med endast en pallbock till.

Men här fanns också saker som kanske aldrig kommer till användning men som ändå måste sparas. Gamla rostiga gångjärn och haspar radades snyggt upp som på ett museum. För sådana saker får man betala en förmögenhet på byggnadsvårdsbutiker.

Två gamla dörrar fick också vara kvar plus alla blomkrukor, amplar, hinkar, sladdar, sekatörer…

Det märktes knappt att man städat upp.