De söker kontakt med den andra sidan

Martin Larsson, Ingela Trouin och Johan Andersson hoppas på att få komma in på det 150 år gamla lasarettet i Norberg – övergivet sedan länge. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

​Det kunde lika gärna ha blivit ett intresse för ufon men det blev andar och spöken istället. Martin Larsson är kock till vardags men på fritiden ägnar han sig åt att undersöka hus som påstås vara hemsökta av något oförklarligt. 
Men har han då förklaring på det han upptäcker? 

Nu är han dock inte ensam utan år 2014 bildades Bergslagens Paranormal Investigations Society där även Ingela Trouin och Johan Andersson ingår. Martin är alltså kock till vardags, Ingela jobbar inom hemtjänsten och Johan är städare.

Men på fritiden delar de intresset för det som kallas det paranormala. Och det hela började på Borgvattnets prästgård, en känd byggnad i sammanhanget, där man till och med får ett diplom om man sover över en hel natt.

– Det var Johan och jag som var där och det var så det började kan man säga. Ingela kom med året efter, berättar Martin som enligt egen utsago varit intresserad av det onaturliga sedan han var liten.

Men varför blev det exempelvis inte ufon?

– Nej, det vet jag inte men det är ett så stort område hela rymden.

Till dags dato har de undersökt 26 byggnader, de flesta i Fagersta och Norberg, varifrån de själva är. Men också ett sanatorium i Boden och en byggnad i Vaxholm utanför Stockholm.

Till sin hjälp har de en avancerad utrustning, kameror och instrument som mäter elektriska fält och temperaturer. Och de har sett saker säger de.

Men hör man saker i ett gammalt hus kanske man skulle fundera över om det inte finns naturliga förklaringar.

– Jo, och det försöker vi tänka på hela tiden. Innan vi accepterar det onaturliga måste vi kunna förklara det naturliga om det finns, uppger Ingela.

– Vi har ständig övervakning av alla rum, hör vi något konstigt kontrollerar vi med varandra om det var vi själva som orsakade ljudet. Men det handlar om att kritiskt analysera vad vi fångat upp i efterhand, berättar Martin.

– Vi kontrollerar alltid om det kan vara vinden som gör att det knakar i ett hus, eller om golvbrädor knakar eller en tröskel. Sådana förklarliga saker kan avfärdas som ett fenomen. Eller om en gardin fladdrar ser vi alltid efter om det drar från fönstret eller om ett element under är på, säger Ingela.

De berättar om hur en EMF-mätare kan fånga upp ström från spöken.

– Mätaren ger utslag direkt, säger Martin och visar genom att hålla mätaren mot en mobiltelefon – lysdioderna ger utslag direkt.

Men hur vet man att eventuella spöken ger energi eller elektricitet?

– Spöken eller andar tar i teorin el från apparater, det vet man.

Ja, men hur vet man det, ingen kan bevisa att spöken och andar finns?

Ingela tänker en stund.

– Nej, jag vet inte hur man kan mäta det.

De tre hävdar i alla fall att de har fångat in skepnader som inte går att förklara, de berättar om dörrar som oförklarligt öppnas – saker som inte går att förklara.

– Men vi söker alltid svar på om det kan vara naturligt.

Ingela berättar också att de visst blir ifrågasatta men att också kolleger på jobbet blir intresserade och vill höra mer då hon berättar om vad hon gör på fritiden.

– Det har varit lite tabu att hålla på med detta men det finns ett stort intresse över hela världen. Men visst finns det skeptiker.

Men varför är det alltid nattetid som allt sker?

– Vi använder infrarött- och ultraviolett ljus och det fungerar bara i mörker. Det är bara på natten vi kan fånga skepnader vi inte ser i dagsljus, berättar Martin.

– Dessutom är det ett annat liv på dagen då alla är vakna. Natten är också den enda tid på dygnet då man kan se ljussken. Det är helt enkelt så lite som möjligt som stör på natten.

En byggnad har de dock inte undersökt ännu och det är gamla lasarettet i Norberg, byggt för 150 år sedan.

– Nej, där har vi inte fått tillstånd att komma in, säger Martin.