Det finns en programmerare bakom allt vi ser på nätet

Kursledaren Lotta Ohlin Andersson förklarar hur man skall få katten i spelet att röra sig. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Hur får man dem att förstå att det de ser på internet är gjort av en människa och inte bara finns där? 
Det vill Internetstiftelsen, IIS, i Sverige lära ut genom att lära barn programmera.
Nyligen besöktes Sala av Lotta Ohlin Andersson, kursledare för Barnhacksturnén.

Just nu genomför IIS en Barnhacksturné till 20 städer över hela landet och Sala var den enda orten i länet som besöktes. 15 unga hade sökt sig till biblioteket i Sala för att lära sig skapa digitala spel.

– I våras besökte jag Norrbotten och södra Sverige har vi klarat av. På denna turné är det Mellansverige som gäller och då åker jag som längst till Mora, berättar Lotta Ohlin Andersson.

Det finns flera föreningar som anordnar så kallat barnhack men då får man betala en avgift. Internetstiftelsens kurser är dock gratis. Och så finns det som sagt ett syfte med att lära barn att programmera.

– Det finns ett stort intresse hos barn att programmera – dessutom sitter de mycket vid sina skärmar. Vi behöver få dem aktiva och få barnen att förstå att det som finns på internet inte bara finns där av en slump. Att det är människor bakom allt vi ser och det vi ser är vad de valt, säger Ohlin Andersson.

Varför blev det då Sala där kursen hölls och inte i exempelvis Västerås?

– Det var många skolor i landet som efterfrågade våra kurser så vi frågade helt enkelt vilka skolor som kan ordna lokaler. Och här i Västmanland var det just Sala som visade intresse för Barnhacken.

En av deltagarna är en tjej på bara nio år och hon hänger med riktigt bra.

– Ja, tjejer är viktiga. I framtiden kommer det att krävas många programmerare och det är verkligen ett framtidsyrke. Det är kul när det kommer flickor, det blir mer jämställt då på kursen.

Programmet som används under Barnhackturnén är framtaget av Massachusetts Institute of Technology i USA. Och det är särskilt framtaget för att lära barn grunderna i programmering.