Föredrag om Putin intresserade många

Textstorlek:

​Oron i omvärlden  – inte minst kriget i Syrien, bekymrar många. Men också det som händer i närområdet med kränkningar av vårt luftrum och ubåtsincidenter. 

Om detta kom reportern och Rysslandskännaren Stig Fredrikson till Kolbäck för att berätta om. 
Rubriken på föredraget löd: Vad rör sig i huvudet på Putin?

Stig Fredrikson är välkänd för många som expertkommentator då Ryssland och Putin kommer på tal. Han var god vän med Nobelpristagaren Alexandr Solzjenitsyn och var mångårig utrikeskorrespondent i Moskva.

Men nu skulle föredraget handla om president Putin och vad som rör sig i hans huvud.

Efter murens fall och övergången från planekonomi till demokrati trodde alla på ett bättre Ryssland. Men enligt Fredrikson blev det värre efter att Putin kom tillbaka för sin andra runda som president.

– Efter att Putin fått kliva tillbaka efter sin förra presidentperiod höll Medvedev stolen varm åt honom i fyra år. Och eftersom det gick fyra år mellan Putins två presidentperioder räknas denna som den första. Dessutom har man gjort om ämbetsperioden från fyra till sex år så vinner Putin nästa val så kan han bli kvar till år 2024, berättade Fredrikson.

– Alla drömde om ett fritt och demokratiskt Ryssland men landet har gått tillbaka – även om Sovjet inte är tillbaka. Gränserna är fortfarande öppna och folket kan röra sig fritt. Men migrationen har ökat, 100 000 människor lämnar Ryssland varje år och det är de unga, smarta och mest begåvade som sticker.

Stig Fredrikson berättade om Putins bakgrund som kan vara anledningen till hans beteende. Utrikesminister Margot Wallström har vittnat om hans iskalla blick.

– Putin är född år 1952 i Leningrad. Hans familj var med om belägringen under andra världskriget och hans egen mor var nära att dö. Under belägringen dog en och en halv miljon människor – även en äldre bror till Putin.

Pappan blev krigsinvalid och Putin fick klara sig mycket själv under sin uppväxt.

– Han har själv berättat att han var en värsting och levde mycket på gatan och det ordbruk han använde där sitter kvar. Det är många tolkar som blivit generade, säger Stig Fredrikson.

Han beskriver presidenten som känslokall och långsint mot dem som sviker honom.

– Hans kontrollbehov har tilltagit. Det finns i praktiken ingen opposition kvar eller något privat näringsliv. Han har lagt massmedierna under sig och han har full kontroll. Alla frivilligorganisationer har satts under kontroll och hjälporganisationer som är sponsrade av utländska företag måste registrera sig som utländska agenter. Då blir de helt enkelt betraktade som spioner. Allt detta gör att vi blir osäkra – vad gör han härnäst.

Har intresset för Ryssland ökat i och med landets upprustning och beteende mot omvärlden?

– Ja, det får man nog säga, intresset är stort och har ökat. Oron för Putin är stor.

Däremot tror Stig Fredrikson inte på något direkt angrepp mot Sverige.

– Nej, men skulle han attac-kera Estland och Lettland kommer USA att dras in och då vill man förmodligen ha Gotland som är som ett hangarfartyg i Östersjön.

Själv har Fredrikson träffat president Putin en gång.

– Han var inbjuden av Fredrik Reinfeldt och då var det jag plus en fransk journalist som fick ställa varsin fråga. Jag frågade om han skulle ställa upp i presidentvalet varpå han svarade att det var för tidigt att svara på. ”Men när beslutet är fattat kommer ni att gilla det”, sade Fredrikson och tillade att han upplevde Putin som iskall.

Fredrikson tror inte att Putin är tokig på något vis.

– Jag tror han är rationell men han gör vad som helst bara det gagnar Ryssland.

Ryssland kan Stig Fredrikson utan och innan men i Kolbäck var han för första gången. Och han kom med tåg.

– Jag gillar tåg, log Fredrikson.

Jan Å Johansson