”Jag har varit tyst i så många år”

Ulf Andersson, bonde i Kärrbo, vill bemöta veganerna. Han känner att han varit tyst länge och nu vill han tala om sina kunskaper. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

På lördag arrange­ras Vegfest Västerås på Stadsbiblioteket, ett arrange­mang för veganer och andra intresserade. På scenen ska veganer föra samtal med bönder.
– Jag tycker att det ska bli ett trevligt arrangemang, men det är jag nog ensam om att tycka från bondehåll, säger köttbonden Ulf Andersson, från Kärrbo utanför Västerås.

– ”Skämtar du med mig?” skrev en grisbonde till mig, berättar Ingrid Wisell, arrangör för Vegfest Västerås.

Men arrangören och veganen Ingrid Wisell är seriös. Hon menar att de vill skapa samtal på scenen i biblioteket.

Vegomässor har arrangerats tidigare på flera platser i landet, men har då enbart bestått av försäljning av vegetariska produkter, enligt Ingrid Wisell.

– Vi vill att det ska vara intellektuellt och kulturellt. Vi vill bygga broar, att det ska vara en mötesplats, säger hon.

Varför tror du att bönder inte vill ställa upp?

– De jobbar hårt och har inte så mycket fritid. De kanske inte tycker att det verkar kul, de kommer kanske inte precis få en dunk i ryggen och bekräftelse.

– Det är ju inte som en stor jordbruksmässa, det är inte en sådan gemenskap, säger hon

Alla deltagare ställer upp ideellt under dagen, endast en person (läkaren David Stenholtz) får ekonomisk ersättning.

Ingrid Sommar, mjölkbonde på Svånö gård i Rytterne utanför Västerås fick frågan om hon ville ställa upp i ”Komjölksdebatten”. Hon svarade nej.

– Jag litar inte på de männi-skorna. En som deltar är dömd till fängelsestraff flera gånger (Martin Smedjeback. De tror att de kan frälsa världen genom kriminella handlingar, det känns olustigt, säger hon.

Ingrid Sommar har tidigare fört diskussioner med veganer, bland annat över nätet.

– Jag har blivit anklagad och de har jämfört min gård med ett koncentrationslägret i Auschwitz. De blandar ihop djur och människor. De är helt rabiata, det går inte att diskutera i en normal samtalston med dem, säger hon.

– Att få verbal skit hälld på mig kan jag klara mig utan. Jag tror inte på konceptet, säger hon.

Vad anser du om att de håller till på biblioteket?

– Jag är van vid stillsamma arrangemang på biblioteket. Jag är lätt skeptisk, men jag är mer upprörd över att Martin Smedjeback släpps in på skolor, säger hon.

Jeanette Elander, grisbonde i Äs utanför Västerås, tänkte först delta i arrangemanget.

– Jag tycker det är bra med ett sammanhang där man kan informera istället för att djurrätts-aktivisterna begår brottsliga handlingar, säger hon.

Men Jeanette fick förhinder.

En bonde som kommer att delta i samtal på scenen är Ulf Andersson, från Kärrbo utanför Västerås.

– Jag blev tillfrågad och är en person som inte tackar nej till saker. Jag tycker att det är dags att säga något nu, jag har varit tyst i så många år, säger han

Han har tidigare i livet haft en period då han funderat över vad som är bra och dåligt med det han gör på gården. Han tycker det känns bra att vara med under Vegfest Västerås.

– Jag kommer att agera kunskapsleverantör och tala om att människor kan bruka mark med eller utan djur, säger han.

På sin gård odlar han grön-saker, vall och spannmål utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Han har även köttdjur.

Hur tror du veganerna reagerar över att dina kor går till slakt?

– Deras känslor får stå för dem. Jag har funderat mycket över vad som är dåligt och bra med det jag gör och är klar med de funderingarna, jag är trygg med mig själv, säger han.

Han anser att det är naturligt att korna går till slakt efter att de levt ett bra liv. Problemet är att veganerna inte får något bemötande, anser han.

– Jag stöttar dem till hundra procent. De är människor som bor i stan och det bästa de kan göra är att äta vegetariskt. Men jag som bor på landet, den lilla lantbrukaren, kan äta allting. Det här kommer att bli en klassfråga, säger Ulf Andersson.

Hur tror du folk kommer reagera på att du deltar i Vegfest Västerås?

– De kommer att filma sam-talen. Det kommer att bli ett j-vla liv, jag kommer att reta många.

Främst veganer?

– Nej, mest konventionella lant–
brukare, säger han.

Hur känns det att samtala med Tina Hogvik från Djurens rätt?

– Jag är trygg med mig själv. Jag ser inte ned på ned på dem från Djurens rätt. Jag tror att de lyssnar, jag tror det blir trevligt, säger Ulf Andersson.

Till Vegfest Västerås kommer även Per Pettersson, ordförande för LRF Mälardalen. Landshövdingen Mino Akhtarzand, delar ut ”Vegfestpriset” till en västmanlanlänning som varit delaktig i omställningen till växtbaserad kost. Arrangören Ingrid Wisell söker ännu grönsaksbönder som vill sälja grönsaker samt en grisbonde och en mjölkbonde som vill delta i samtal på scenen.

LÄS OCKSÅ om arrangören som  Ville visa film på biblioteket om kriminell handling

 4000-veganfest