”Jag tror inte att jag levt idag om jag inte mött Jesus”

Textstorlek:

Möklinta
Christina Bonnevier höll på med ockulta aktiviteter innan hon tog emot Jesus i sitt liv. Hon tror att det finns en ond och en god sida och hon har upplevt dem båda. I dag är hon pastor i Betaniaförsamlingen i Möklinta. 

Christina Bonnevier arbetade på en PR-byrå och bodde fint i Stockholm tillsammans med sin man Lennart när hon upplevde att de skulle flytta till Möklinta, utanför Sala.

– Jag upplevde en kallelse från Gud till Sala och södra Dalarna. I en syn fick jag se huset vi skulle bo i innan jag sett det i verkligheten, säger hon.

– Jag hade aldrig hört talas om Möklinta innan, vi kom till ett gammalt kapell som lagts ned på 1990-talet, säger hon.

I huset med kapellet finns även lägenheter som Christina och Lennart hyr ut. I en av lägenheterna bor de själva.

Parets hund, den lilla ”församlingshunden” Ester, kommer glatt fram och vill hälsa innan vi sätter oss vid matsalsbordet där Christina börjar berättar om sitt liv och det som blev starten till att hon så småningom blev kristen.

– Jag fick mitt första barn när jag var 17 år. Vid den tiden trodde jag inte på Gud. Jag fick en förlossnings-relaterad skada och gick igenom en operation.

Men hon skulle bli tvungen att genomgå ytterligare en operation.

– Jag kände att jag hellre tog livet av mig. Jag ropade till Gud och sa: Gud, om du gör mig frisk så ska jag sluta att röka, berättar Christina.

Gud svarade på hennes rop och gjorde henne frisk och läkaren kunde inte förklara det som skett.

Christina höll inte sitt löfte om att sluta att röka, men många år senare tog Gud bort hennes rökbegär, konstaterar hon.

– Jag rökte 40 cigaretter om dagen. Men en dag när jag rökte smakade det inte gott, så jag tyckte det var lika bra att sluta, säger hon och skrattar.

Christina höll på med astrologi innan hon blev kristen. Hon hade också gjort den ockulta leken ”anden i glaset” som resulterade i en stark rädsla.

– Djävulen försöker dra människor bort från Gud. Han uppträder som ljusets ängel.

– Folk tycker det är spännande när de tar kontakt med döda och tror att det är dem de försöker få kontakt med, men det är demoner, hävdar Christina.

Hon berättar om att det i bibeln står om trollkarlar som kunde göra samma mirakel som Gud. Men det fanns vissa mirakel de inte kunde göra.

– I bibeln står det att man ska pröva andarna för att veta om de är från Gud, säger hon.

Gud vill att människorna ska ta kontakt med honom istället, konstaterar hon.

– Gud, vår far, sträcker sig ut till människorna som han älskar så oerhört mycket.

Hon läser från bibeln:

– Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son (Jesus), för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.

Christina och Lennart gick emot strömmen när de startade församlingen. Antalet frikyrkoförsamlingar i Sverige minskar nämligen i glesbygden.

Det visar en rapport från EFK om frikyrkornas utveckling i Sverige år 2000–2015.

Till årsskiftet planerar de att gå ihop med en församling i Avesta.

Betaniaförsamlingen arbetar med att få ut budskapet om Jesus på olika sätt, bland annat via radio Sala.

Hur får man tag i Jesus?

– Man kan faktiskt prata med Jesus och säga: jag vill att du ska uppenbara dig för mig. Om man ber honom om förlåtelse för sina synder och ber honom komma in i hjärtat så blir man ett Guds barn och får ett evigt liv, säger Christina.

Hur kan du vara så säker på att Gud finns?

– Jag har inte bara mött honom utan lever med honom genom att ha en relation till honom. Jag har sett vad han har gjort i mitt liv.

– Jag tror inte att jag fysiskt varit vid liv i dag om jag inte mött Jesus. Jag levde så självdestruktivt in-nan. Det finns inget som en människa kan göra för att gå så från mörker till ljus. Jesus befriade mig, fortsätter hon.

Men det finns en andlig kamp, trots att man är kristen, menar hon. Genom bön bekämpar hon det onda.

I förra numret av Vn sa Henrik Bogdan, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, att han tror att det ökade sökandet bland annat beror på behovet av att ha en religion.

På frågan om Christina märker av ett ökat andligt sökande svarar hon att ett intresse för det över-naturliga alltid funnits.

– Människan är en andlig varelse. Jag tror att vi är skapade till att ha en relation med Jesus, säger hon.

Genom församlingen har hon knackat dörr och bett för folk på torget i Sala.

Hon möter starka reaktioner och folk som undrar om det finns en Gud eftersom det finns så mycket ondska i världen.

– Jag tror vi behöver vara mer öppna med att det finns två makter. Den onde härjar i den här världen, men Jesus är starkare.

– Det finns ett andligt smörgåsbord, men bara en väg till frälsning och det är Jesus, säger pastor Christina Bonnevier.

Cecilia Eriksson