Lantligt kafé får utökad service

Eva Holm och Linda Björkman skall utveckla kafét i Västerfärnebo. Den 22 oktober förrättas den officiella in­vigningen. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERFÄRNEBO Det har länge varit tufft ekonomiskt för Svartådalens bygdeutveckling att ha två lokaler – bygdecenter och ett kafé. 
Nu har dock två personer – Eva Holm och Linda Björkman tagit över kafédelen samtidigt som Svartådalens bygdeutveckling flyttar sin verksamhet.

Det är Svartådalens bygdeutveckling som drivit kafét på ideell basis vilket gjort det svårt att driva en kommersiell verksamhet. Men sedan den 1 oktober har Eva och Linda alltså tagit över kafét och skall driva det under namnet Fiket i Färnebo.

– I fredags stängde bygdecentret kafét men i lördags öppnade vi det igen. Vi har dock inte hunnit med att göra så mycket än men gardiner har i alla fall kommit upp, ler Eva.

Och att inte så mycket hunnits med är förståeligt då det hela tiden kommer kunder vilka främst gör postärenden. Men en och annan stannar också för en kopp kaffe eller för att köpa med sig kanelbullar hem.

Båda är fulla av tillförsikt och säger att de absolut kommer att kunna leva på fiket. Post- och apoteksservicen kommer att finnas kvar och nu kommer de också att få kassagirot.

– Vi kommer att kunna hantera värdeavier och man kommer att kunna betala räkningar här. För kassagirot har vi fått ett landsbygdsstöd av Länsstyrelsen, berättar Eva och tillägger:

– Vi kommer att kunna tillhandahålla kontanter om någon vill ta ut det vilket är en service för landsbygden. Vi kommer att bli ett av sådana ställen i hela Sverige.

Att Eva och Linda bestämde sig för att ta över berodde på att ordföranden i Svartådalens bygdeutveckling ringde till Linda och sade att de behövde extra folk.

– Eva och jag hade aldrig träffats förut men en dag sade jag bara att kan vi inte driva detta ihop. Så blev det och jag sade upp mitt fasta jobb i Borlänge, berättar Linda.

Eftersom fiket drevs av en ekonomisk förening befarade de två en långdragen process. Men en extrastämma sammankallades och det hela skyndades på.

– Vi som aktiebolag kan göra mer än vad man kan i föreningsform. En ideell förening får exempelvis inte konkurrera med företag på orten. Men det finns det inga hinder för nu, konstaterar Eva.

Här kommer det att utökas med smörgåstårtor, matpajer, soppa och frukost.

– Det skall bli så roligt att jobba på hemmaplan – det vägde tungt i vågskålen att bara ha tio minuter hem. Det är jätteinspirerande att få attrahera bygdens folk, säger Eva.