Maskering eller spottmössa

Textstorlek:

Nu finns ett förslag på att förbjuda maskering på allsvenska fotbollsmatcher. Undantag är om man maskerar sig på grund av religion, hälsoskäl eller hårt väder. Det sistnämnda verkar dock lite konstigt för ingen fotbollsmatch spelas väl då det är så kallt att man måste ha mask för ansiktet?

Men då undrar man hur man ställer sig till bandymatcher, de brukar ju spelas hur kallt det än är. Och av någon anledning brukar också VM i bandy arrangeras i Sibirien av alla platser. Finns det förresten bandyhuliganer? För det är väl huliganerna man vill åt? Inte de som bara fryser. Numera spelas dock de flesta bandymatcher inomhus så ansiktsmask verkar överflödig.

Det där borde man kanske ha tänkt på för länge sedan – är det inte lite konstigt att publiken på fotboll har ansiktsmask? Hur tänker vakterna i vändkorsen? Jaha, här har vi några religiösa killar som vill se fotboll.

Tänk om det är svinkallt en vinterdag då man har ett ärende till banken. Man kliver in och kommer i samma ögonblick på att man glömt ta av ansiktsmasken. Jag tror inte bankpersonalen tänker på köldknäppen utanför i förs-ta hand. Nej, fingrarna fumlar nog efter larmknappen.

Ja, det är en konstig värld vi lever i. Härom dagen hörde jag en liknande sak på nyheterna. Där fick man veta att det är förbjudet att sätta på intagna på ungdomshem sportmössa då den intagne blev stökig. Länge förstod jag ingenting förrän det gick upp för mig att reportern pratade som om han hade ansiktsmasken neddragen och menade spottmössa. Kanske han var från Småland, där har de ju det lite svårt med r. En spottmössa skall i alla fall förhindra den intagne att spotta på personalen.

Men jag undrar vad huliganerna skall hitta på om det blir förbud för maskering. Kanske tatueringar, solglasögon eller varför inte ett cyklop. Gasmask, är det en maskering? Där kan man ju hävda att det behövs på grund av hälsoskäl – astmatiker – så mycket bengaliska eldar som tänds på en del matcher. Bengaliska eldar är ju förbjudna men kommer ändå in på arenorna. Ja, det finns många möjligheter för en fiffig huligan.

Huliganer behöver vi dock inte bry oss om där hemma. Förutom en då – den lilla vita hunden. Han börjar dock bli stor nu men ränderna går aldrig ur. Eller det går inte att lära gamla hundar sitta, för att använda ett par klyschor. Ett par gånger i månaden förvandlas han nämligen till huligan med ansiktsmask och allt. Men det är inte för att skydda hans identitet utan för vår säkerhet.

För fortfarande är det så att klippa klor och kamma päls är inte roligt så då åker maskeringen på, det vill säga munkorgen. Jag har många gånger tänkt att det vore kul att se folks reaktion om han fick ha ”masken”
på sig då vi promenerar på byn där
hemma. Han är tydligen söt i folks ögon
för alla vill klappa honom – stora som
små. Men vad skulle hända om han hade
masken på sig?

Kanske han skulle tas för en gulligan.