Muskler spänns i Kungsör

”Min rygg har förvandlats från ett A till ett Y sedan jag började med Strongman”, skrattar 71-åringen Leif Magnusson. Foto: Privat
Textstorlek:

På lördag ska Sveriges starkaste pensionär koras under Hälso- och trygghetsmässan i Kungsör. Fyra personer ska tävla i Strongman-grenarna bänkpress, marklyft och lyft av stålbalk i Kungsörs sporthall. 
En av dem är Kungsörsbon Leif Magnusson, 71. Han började med styrketräning i form av Strongman relativt sent i livet.

– Jag hoppas och tror att det blir smockfullt i hallen, säger han.

Grenarna har tagits fram i samråd med Stefan Waltersson på Seminoff för att i möjligaste mån undvika allt för hård belastning på kroppen. Tävlingarna arrangeras av Sportic Gym i samarbete med Kungsörs kommun.

Vinsten blir titeln ”King of the dinosaurs”. Och så äran förstås.

Parallellt pågår tävlingen ”Sveriges starkaste kvinna” och här får vinnaren förutom titeln ”Queen of the vikings” tävla vidare om titeln ”Europas starkaste kvinna”.

Leif Magnusson var länge speaker under tävlingar och blev till sist sugen på att prova på själv. Det skedde tidigare i år och nu anser han sig vara i sitt livs form.

– Jag måste också få prova tänkte jag efter att ha varit på tillräckligt många tävlingar. Jag deltog i en amatörtävling och upptäckte att jag faktiskt kan bära ett ok på 205 kilo 20 meter. På den vägen är det. Det är en stor kontrast till det akademiska ganska stillasittande yrkesliv jag tidigare har haft.

– Som yrkesverksam jobbade jag bland annat åt EU-kommissionen, som lärare och som föreläsare. Otroligt intressant och givande men ingenting man blir direkt fysiskt stark av. Därför har jag tränat på gym i många år.

Vanligtvis blir det styrketräning fyra till fem dagar i veckan.

Men den sista veckan innan tävlingen tränar inte Leif Magnusson. Istället ägnar han sig åt stretching, promenader och massage.

Tror du att du kommer att vinna?

– Det går inte att svara på. Jag vet att ett par av de andra tävlarna är före detta tyngdlyftare. Men egentligen är det sig själv man tävlar mot. Så hör det till saken att det här är en mycket social sport med väldigt mycket solidaritet. Man hjälper, stöttar och skriker hejarop åt konkurrenten förklarar Leif Magnusson.

Tränar du kondition parallellt med styrketräningen?

– Inte regelbundet om jag ska vara ärlig. Men jag springer uppe på åsen ibland och jag har fritidsintressen som jakt och skidåkning, vilket ger en del gratis konditionsträning.

– En del forskargrupper har kommit fram till att om du kör styrketräning en gång i veckan ger det lika mycket som en halvtimmes powerwalk om dagen.

Däremot är Leif Magnusson extremt noga med kosten även om en efterrätt eller en öl kan slinka ned någon dag i veckan.

– Jag vägde 110 kilo när jag slutade jobba. Nu väger jag 90 kilo men är fem gånger starkare.

Oscar Jansson från Sportic Gym hoppas på att tävlingen ”Sveriges starkaste pensionär” ska bli en tradition och att den kanske kan inspirera fler äldre till att börja med styrketräning.

– Det känns som att det ligger i tiden.

Förutom tävlingarna bjuder Hälso- och trygghetsmässan också på saker som balanshinderbana, zumba. och nyttiga våfflor. Räddningstjänsten med fordon finns också på plats.

– Ett 30-tal utställare på temat träning, hälsa och trygghet ,både privata och från den offentliga sektorn kommer att finnas på plats i sporthallen berättar Ulla Granath som är en av fyra personer från Kungsörs kommun som jobbar med mässan.

– Vi sätter inte upp några montrar utan besökarna ska kunna röra sig fritt och ha en bra överblick över utställningsområdet. Målgruppen är egentligen alla eftersom vi vill att alla ska vara trygga i Kungsör. Men mycket berör kanske främst äldre, som information om hjärtrehab och trygg hemgång, säger Ulla Granath.

Hälso- och trygghetsmässan kostar ingenting att besöka.