Nu ska besökscentret i Anundshög byggas

Så här är det tänkt att besökscentret kommer att se ut. Foto: Sweco
Textstorlek:

BADELUNDA Fornminnesplatsen Anundshög, som ligger utanför Västerås, får ett efterlängtat besökscenter. Det kommer att gynna turismen.

Allt fler besökare och utländska turister kommer till fornminnesplatsen Anundshög utanför Västerås. Därför har Kulturnämnden tagit beslut om att bygga ett besökscenter för att kunna ta emot turister och skolklasser, ha föreläsningar och göra utställningar.

– Äntligen har Kulturnämnden tagit beslut om en besöksbyggnad på Anundshög. Det här är ett av våra viktigaste och mest unika besöksmål där vi behöver kunna ta emot fler besökare och också ge dem ett bra bemötande vid årets alla årstider, säger ordförande Marita Öberg Molin i ett pressmeddelande.

Besökscentret byggs som en tillbyggnad på den befintliga kafébyggnaden, Café Anund, i Badelunda. Den byggs söderut mot parkeringsplatsen. Totalt kommer den bli 140 kvadratmeter stor och kommer rymma upp till 60 personer.

Det kommer att bli ett interaktivt rum där man som besökare kan lära sig mer om området på olika språk. Tillbyggnaden blir tillgänglighetsanpassad och får även nya toaletter. Det byggs också en stor uteplats som kan funge-ra som gradäng vid olika evenemang utomhus.

När ska besökscentret börja
byggas?

– Planen är att börja bygga så fort som möjligt. I bästa fall kan byggarna börja gjuta grunden innan vi går in i vinterperioden, säger Jan Melander, stadsantikvarie på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Planerna på ett besökscenter föddes redan när kaféet invigdes för tio år sedan.

– Politikerna pratade om en tillbyggnad, men annat har kommit emellan. Ekonomin måste finnas. Det handlar om prioriteringar, därför har det dröjt, säger Jan Melander.

Att bygga besökscentret kommer att kosta åtta miljoner kronor.

Besökscentret blir en byggnad som kommer finnas till för uthyrning.

– Den kan hyras ut till föreningslivet. Det är brist på lokaler, säger Jan Melander.

– Badelunda hembygdsförenings kyrkskola är väldigt fullbokad och det här kommer att avlasta dem, säger han vidare.

När kommer byggnaden stå klar?

– Det finns ingen exakt tidtabell tyvärr. Men om bygget kommer igång i höst står den troligtvis färdig till sommaren. Kommer bygget igång i vår kommer den troligtvis vara färdig till hösten, säger Jan Melander.

Ola Wässman, ordförande i Badelunda hembygdsförening, berättar att de är glada att besökscentret ska byggas.

– Det är tillfredsställande för oss. Det kommer att bli ett ännu mer attraktivt utflyktsmål. Det uttökar möjligheterna att ta emot hela busslast med turister, säger Ola Wässman.

Spelar det någon roll när bygget blir färdigt?

– Det är önskvärt att det blir klart till kommande turistsäsong, säger han.