Nu visas mode på slottet

Lördagens temavisning på Strömsholms slott handlar om mode och skönhet under 1600- och 1700-talen. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

I helgen är det dags för en ny temavisning på Strömsholms slott. ”Mode och skönhet under 1600- och 1700-talen” är ett ämne som är lika aktuellt idag som för 400 år sedan.

Temavisningarna startade på Strömsholms slott förra året och de är mycket populära. Temavisningarna blir oftast fullbokade. Historieintresset är stort och besökarna vill ofta få fördjupad kunskap. Till grund för visningen om Mode och skönhet under 1600- och 1700-talen ligger främst de porträtt som finns upphängda på Strömsholms slott.

– Vi får ofta frågor om varför de hade så stora, utstående ögon. Men även varför de var så bleka och feta, säger Ylva Öhlander som är en av guiderna på Strömsholms slott.

Photoshop fanns redan på den tiden – konstnärerna förskönade kungligheterna genom sitt målande.

– Stora ögon betydde att man var själfull och intelligent. Att man var blek betydde att man hade råd att hålla sig inne istället för att vara ute på fälten och jobba. Och så var det fint att ha råd att äta, berättar Ylva Öhlander.

Hon visar runt i slottets salar, bland de kungliga porträtten som hänger på väggarna.

Vitt puder hjälpte kungligheterna att förtydliga sin ställning. Men det var inte så hälsosamt.

– Det var mycket bly i pudret, man ville bli så vit som möjligt. Men det var inte så hälsosamt, de var inte testade och kliniskt godkända, säger Ylva Öhlander.

Man pudrade även håret och att ha korkskruvslockar var populärt, precis som att bära peruk.

Även om man följde modet så kastade man inte kläderna när de blev omoderna. Det var inte som med dagens industriella massproduktion.

– Det var inget slit och släng. Blev det omodernt skickade man ned det i en rang eller sydde om kläderna. Man importerade tyg, det var lager på lager och spetsarna var handknipplade, säger Ylva Öhlander.

Finns det någon likhet med då-tidens mode och dagens mode?

– Rent ytligt kanske det inte finns så mycket, men viljan att klä sig fint finns ju fortfarande.

– Nu måste man vara mer insatt för att se skillnad mellan ett billigt plagg och ett dyrt plagg, det är mer olika märken som avgör, säger Ylva Öhlander.

Men på 1600- och 1700-talet var det mer uppenbart.

– Kom en kvinna i en guldbroderad klänning så visste man, säger Ylva Öhlander.

Under helgens guidning kommer de låna in tidsenliga kläder från Vallby friluftsmuseum.

På Strömsholms slott hjälps fyra guider åt med visningarna. Ylva Öhlanders kollega Helena Häll kommer att hålla i helgens guidning. I skrivande stund finns det platser kvar.

– 20 har anmält sig, det finns 10 platser kvar, berättar Ylva Öhlander.

Den 8 oktober kommer hon att hålla i temavisningen ”Slottet och hästarna” som enbart har en plats kvar.