Ny julmarknad i byn

Elin Hallman och Stina Berglund arrangerar julmarknaden som hålls för första gången. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​Nu får Tortuna en egen julmarknad. Nicktuna julmarknad arrangeras på en gammal bondgård från 1800-talet. Julmarknaden kommer vara gammeldags med stort fokus på barnaktiviteter, förklarar arrangörerna Elin Hallman och Stina Berglund.

Julmarknaden kommer att hållas på en före detta bondgård från 1800-talet, nära Tortuna golfklubb. Huvudbyggnaden fungerar idag som bed & breakfast och ägs av Per Johansson, biodlare från Fjärdhundra. Han upplåter sitt hus åt julmarknaden.

– Här inne ska man kunna se hur det gick till när man bakade förr i tiden, säger arrangören Stina Berglund, när vi kliver in i köket.

Hon driver eget företag som dekoratör och grafisk formgivare och bor i Tortuna.

Det återstår en del arbete inför julmarknaden som är den 3–4 december. I rummen ska en del möbler flyttas och bodarna behöver städas ur. Omkring 35–40 utställare uppskattas få plats både inomhus och utomhus.

Elin Hallman, anställd på Tortuna golfrestaurang, berättar att de eftersträvar att ha en variation på utbudet, därför har de fått be utställare om att återkomma nästa år. För det här är början på en ny tradition, slår kvinnorna fast.

I en av bodarna, Axels bod, finns en butik med gamla och nya ting som Stina ansvarar för året om. Den kommer hålla öppet under julmarknaden. Det är lokala förmågor som ställer ut på Nicktuna julmarknad. Känslan ska vara genuin. Honung, sylt, saft, julgodis, te, hantverk och mycket mer kommer finnas till försäljning.

Till marknaden kommer en tomte och barnen kommer få höra berättelser om hur man förberedde sig inför julen förr. Det kommer också finnas julpyssel för barn.

I länet arrangeras flera julmarknader.

Behövs det verkligen fler julmarknader?

– Ja, många andra julmarknader är ute efter att tjäna kopiösa mängder med pengar, vi tar varken inträde eller hög hyra för utställarna, säger Elin Hallman.

De tycker också att det är viktigt med att det sker aktiviteter i bygden och har märkt att intresset för ett sådant här arrangemang finns.

– Jag har saknat aktiviteter för barn och familjer, säger Stina Berglund som även är mamma.

Cecilia Eriksson

 

FAKTA 

Här kan du besöka julmarknader:

11–13 november, Färna julmarknad i Skinnskatteberg.

18–20 november, Julmarknad på Bruket i Skultuna, Västerås.

19 november Tillberga julmarknad, Västerås.

19 november Julmarknad i Ramnäs, Surahammar.

26–27 november. Jul på Vallby, Västerås.

26 november. Julmarknad i Kärrbo, Västerås.

27 november. Julmarknad på Fagersta Västanfors
hembygdsgård, Fagersta.

2–4 december. Jul på Tidö slott, Västerås.

3–4 december. Sätra brunns julmarknad, Sala.

4 december. Julmarknad på Gula stallet i Målhammar, Västerås.

10–11 december. Gammeldags julmarknad i Arboga.

10–11 december. Julmarknad vid Sala silvergruva, Sala.

10–11 december. Julmarknad på Rytterne hembygdsgård, Västerås.