Nytt härbärge i Hallstahammar

Nytt härbärge invigt i Hallstahammar. Lotta Linde, chef för vuxenenheten, Catarina Pettersson (S), kommunalråd och Mariette Sjölund, socialnämndens ordförande. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Hallstahammar
Kylan har redan kommit och vintern kommer snart knacka på dörren.
Nyligen invigdes ett härbärge i Gula villan i Hallstahammar. Därmed har en önskan från kommunens hemlösa gått i uppfyllelse.

Det var en kall dag då härbärget på Industrigatan i Hallstahammar invigdes.

– Det här är en fantastiskt bra dag för invigning av ett härbärge. För under den korta stund som vi får stå här ute och frysa och tycka att det är grått och kallt, så får vi känna på hur det kan kännas att inte ha någonstans att krypa in i värmen, sa Catarina Pettersson (S), kommunalråd i Hallstahammar.

Men nu finns det någonstans att gå för hemlösa personer i Hallstahammar för att få tak över huvudet för natten. Härbärget är ett resultat av möten som kommunen anordnade med hemlösa personer för några år sedan.

– Vi bjöd in dem till frukost-möten och en av deras idéer var ett härbärge. Det fanns ett önskemål om att få en ny chans varje dag på en plats där man känner sig välkommen, berättar hon.

– Att inviga härbärget känns riktigt bra. Men kommunen kan inte göra detta ensam. Civila behövs och Svenska kyrkan hjälper till med resuser, fortsätter hon.

Engagemanget har varit stort, hävdar hon.

– På Facebook har många frågat: Hur kan jag hjälpa till? Det finns ett stort engagemang, säger Catarina Pettersson.

Mariette Sjölund, socialnämndens ordförande, klippte bandet under invigningen.

– Härbärge betyder ”Rum för natten”, förr betydde det ”Värdshus”. De som kommer hit får definiera vad det betyder för dem. Jag hoppas det blir en trygg plats där människor som inte har ett eget boende får träffa andra, får värme och gemenskap, säger hon.

I Gula villan har det tidigare funnits verksamhet för beroende- och missbruksmottagning.

På härbärget arbetar fem anställda och några timvikarer. Härbärget smygöppnade några dagar innan invigningen.

– Vi har haft två personer som bott här nästan varje natt, berättar Lotta Linde, som är chef för vuxenenheten i Hallstahammar.

Och fler personer kommer säkert i och med att det blir både kallare och mörkare, tror hon. På härbärget finns tio sängplatser.

– Vi vet att det finns ungefär tio personer i kommunen som inte har tak över huvudet. Men många fler än så har inte en egen lägenhet, det kan vara ett hundratal, uppskattar hon.

Vilka får plats på härbärget?

– Man måste vara skriven i Hallstahammar, vara över 18 år och var i ett säkert skick för sig själv och för personalen. Vi gör en individuell bedömning, men utför inga tester, säger hon.

Härbärget är så säkert att man varken kommer in eller ut från det utan nyckel.

– Det är för att personer med missbruksproblematik inte ska frestas att gå ut och missbruka under natten, berättar Lotta Linde.

På härbärget kommer det finnas daglig verksamhet. Man kan duscha, tvätta sina kläder och äta frukost.

Investeringskostnaden för boendet är två miljoner kronor.

– Under 2017 avsätter vi en miljon och år 2018 avsätter vi två miljoner. Det är vad det kostar att få det att gå runt, säger Catarina Pettersson.

Svenska kyrkan i Hallstahammar går in med 100 000 kronor om året.

Polisen Per Ersgård deltog under invigningen.

Han möter hemlösa personer med missbruksproblematik i sitt arbete och har redan hört positiva kommentarer från dem.

– De berättar om boendet och tycker att det är bra. Äntligen slipper de sova under en balkong eller på en toalett, säger han.

Han tror att det även kommer bli en viss lättnad i polisens arbete.

– Några gånger i månaden, framförallt under den kalla årstiden, får vi kontrollera folk som ligger i trappuppgångar eller personer som har missbruksberoende som boar in sig hos andra och som kan generera vissa problem, säger Per Ersgård.

Cecilia Eriksson

 

FAKTA

Här finns fler härbärgen i länet: 

Fagersta: Kommunen driver ett härbärge på Vasavägen 9 C.
Det finns sex sängplatser.

Västerås: Freja kvinnoboende har två platser på härbärge för kvinnor. Noreliigatan 10 B.
I Västerås finns även Eken som har 14 sängplatser för både män och kvinnor på Kaserngatan 10.