Ord som får ny betydelse

Textstorlek:

Jag har funderat lite över hur uttryck som fungerat i generationer numera inte alls förstås över generationsgränserna. Det har ju så klart med teknikutvecklingen att göra – vem hade för 30 år sedan anat att vi i dag kan fotografera, surfa på nätet och mejla med mobiltelefonen.

Ta exempelvis uttrycket att backa bandet som man säger till någon som pratar så ivrigt att man inte hänger med. En tonåring vet inte vad man menar. Vadå backa bandet?
Vad är det för band han snackar om? Familjeband, dansband, konstigt.

Att uttrycket lägg på luren fortfarande lever i dessa tidevarv är en gåta. Det får man i alla fall höra om man kopplar om en telefon till en annan. En mekanisk kvinnoröst avslutar tjänsten med att säga just var god lägg på luren.

Det fungerar om man fortfarande har en fast telefon med en sladd men hur lägger man på luren med en mobiltelefon? Ja, jo jag vet att det är symboliskt talat men bildligt stämmer det inte.

Och varför säger man fortfarande att man filmar då man ”filmar” med mobilen. Det finns ju ingen film i den. Även ordet video existerar fortfarande fast all film numera är på dvd-skivor eller på nätet. Och just detta är intressant för om man seriöst skulle fråga någon född efter år 2000 så fick man nog inget svar på vad en video är – mer än att det numera är ett uttryck. Det var ju också ett slags band som gick att backa.

Och så finns det ord som i dataålderns tidevarv fått helt ny innebörd. Drönare, exempelvis. Det är en bihane men ordet står också för en lat person, en såskopp och en slöfock helt enkelt. Jag använder själv, då tillfälle ges, uttrycket ”ligg inte här och dröna”.

Numera förknippas dock ordet med en obemannad flygfarkost men varför vete gudarna. Det närmaste man kan komma med synonymer är dagdrivare, en ganska bra liknelse, men flanör är ännu bättre. Farkosten smyger ju sig på likt en flanör som bara dyker upp.

I binas värld är det dock så att det är andra som smyger sig på drönaren istället. Då den så kallade drönarslakten inträffar på hösten är det slut på drönarlivet. Flygarbina släpar helt enkelt ut drönarna och puttar ut dem från flustret. Drönarslakt, glöm aldrig det ordet som kanske får en ny innebörd i framtidens krig.

Men nu skulle det ju handla om uttryck som försvunnit. Transistorradio till exempel. Det var en smärre revolution då den kom och ersatte de stora radioapparaterna som ibland stod på ben.

Nu kunde man ta radion med sig. I dag vet väl de unga inte ens vad en radio är. Man kan ju lyssna i mobilen. Och så har vi det sköna uttrycket nyckelbarn.

Ett nyckelbarn var ett barn som kom till ett tomt hem efter skolan då föräldrarna arbetade. Då, på 1960-talet, var det nytt med att båda föräldrarna förvärvsarbetade. Med en nyckel runt halsen på många barn myntades uttrycket.

I Hylands hörnas ABC-bok finns poemet:

Nyckelbarnet sa till pappan

Far, jag såg din fru i trappan.