Rådhusgatan ska bli fin

Gatunätet är medeltida, rådhuset har medeltida anor. Nya gatubeläggningen ska anpassas till det.​ Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Rådhusgatan genomgår en rejäl ansiktslyftning. Om ett par månader ska gatuombyggnaden i centrum vara klar. Fram växer nu en gata stensatt som förr i tiden.

Nästan som en puckelpist. Guppig och ovärdig Arboga centrum.

Det är så många Arbogabor har upplevt Rådhusgatan under en längre tid. Men nu ska det bli andra bullar. Eller rättare sagt, andra stenar. Arboga kommun håller på med en rejäl ansiktslyfnting av gatan, och som ska resultera i en centrumgata som passar bra in i den gamla medeltida miljön.

Mona Melander på Arboga kommuns gatuavdelning säger till Västmanlands nyheter:

– Vi har brutit upp den gamla beläggningen helt och hållet. Gatan var helt enkelt inte bra efter tidigare VA-jobb som gjorts där. Det var nödvändigt att lyfta kvaliteten.

– Det var lite som att köra i en pistad backe, säger hon och skrattar lätt.

Men nu blir det ny beläggning och det blir fyrkantiga gatstenar. Dock inte kullersten, som på torget. Där går gränsen för bilisterna. Trottoaren kommer också att få en ny beläggning anpassad till miljön.

– Det känns jätteroligt att få lyfta just den här delen av stan. Det här är en bra, klassisk och viktig gata i centrala Arboga. Självklart måste den hållas fräsch.

Gatans sträckning är, för den som inte vet, parallellt med det gamla rådhuset, en av Arbogas byggnader med medeltida rötter.

På vår fråga om hur det känns att arbeta med en så anrik gata, med rötter ända bak i medeltiden, så svarar Mona Melander:

– Det känns förstås extra kul att gatan blir som förr. Därför är det jätteviktigt att inte lägga asfalt, för då försvinner ju en del av charmen med det genuina Arboga centrum.

– Det är roligt att vi har det här tänket, att påminna om gamla tider, även när det gäller nya moderna gator.

Bilister och fotgängare hänvisas i nuläget till andra gator. Gående har dock en smal passage till tandläkarmottagningen på gatans södra sida.

Rolf Johnsson