Tema: Företag

Tomma lokaler i centrala Fagersta ska fyllas

Kinarestaurangen Dragon Palace var den sista hyresgästen som lämnade Gallerian. Nu renoveras den. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Gallerian är tom, igenbommad och nedsläckt i väntan på att renoveringen ska bli färdig. På det gamla brukskontoret, som är det första som möter den som kliver av tåget vid Fagersta norra, är den enda syn­liga hyresgästen ironiskt nog Arbetsförmedlingen. Men så nattsvart som det kan verka vid första anblicken är inte handels- och företagsklimatet i Fagersta.

– En hel del är på gång berättar Jonas Pettersson som är centrumutvecklare i Fagersta.

– Snart öppnar Jysk i Gallerian. Det tog ett bra tag att få hit dem men jag tror absolut att det finns en marknad här i och med att det finns väldigt mycket fritidsboenden i trakten.

Trots att Fagersta kommun har över 13 000 invånare finns det mycket få kvällsöppna restauranger centralt.

Men då gallerian öppnar på nytt blir det ett tillskott.

– Ja, i slutet av januari öppnar en ny restaurang i Gallerian. Ett gym flyttar in redan i slutet av oktober. Och vi för en intensiv dialog med starka direktörer, förhoppningsvis blir det en del nya aktörer. I Liljan-huset är en ny butik precis på väg att öppna, vilken bransch det rör sig om förstår man lätt om man tittar in genom fönstret. Flera tomma lokaler i centrum kommer att fyllas upp i början av 2017, säger Jonas Pettersson.

Kommer du på någon bransch som inte är representerad än i Fagersta?

– Butiken med husdjurstillbehör och djurmat slog nyligen igen. Där finns det en potential.

Jonas Pettersson upplever att det generellt går ganska bra för de kvar-varande handlarna i centrala Fagersta.

– Vissa segment har haft det tufft men börjar nu återhämta sig. Bokhandeln är ett exempel.

Har konfektionsbranschen någon framtid på mindre orter?

– Ja, det är ofta där det berömda kundmötet äger rum. Jag är övertygad om att det alltid kommer att finnas kunder som vill prova kläderna på plats innan de köper dem. Men jag tror att man måste komplettera med e-handel i större och större utsträckning. Jag har ett favoritexempel på vad jag menar som jag ofta och gärna drar. Det handlar om en liten damklädesaffär i Kiruna där man förutom butikens eget sortiment kan handla allt från nätbutiken Bubbleroom och få det levererat till butiken ifråga. Butiksägaren marknadsförde också egna strumpor och accessoarer som matchade det kunden köpt från Bubbleroom.

Är hyrorna i centrala Fagersta ett problem?

– Nej, hyrorna är generellt inte höga. Däremot är underhållsnivån ett problem.

Fagersta har sedan gammalt två centrumbildningar, ett arv från den tiden Fagersta och Västanfors var två separata samhällen.

– I Västanfors centrum ser vi just nu inga nya handelsaktörer men flera restauranger har fått större lokaler säger Jonas Pettersson.

– Tidigare har flera starka aktörer valt Västanfors så jag tror inte att näringslivet där är i fara.

Jonas Pettersson ser inte det faktum att Fagersta har två centrum som ett problem.

– Nej, jag upplever att Fagerstaborna med lätthet reser eller går mellan cent-rala Västanfors och centrala Fagersta.

Vad lokalbefolkningen kan göra för att stödja de lokala handlarna och krögarna är uppenbart, men vad skulle kommunen kunna göra?

– Det ligger absolut i kommunens intresse att ha en rik och välmående handel. Företagare och anställda inom handeln betalar kommunalskatt och skapar därmed intäkter åt kommunen. För många unga är handeln eller restaurangbranschen inkörsporten till arbetslivet och alla kommuner vill ha en låg ungdomsarbetslöshet. Att handlarna och kommunen ha gemensdamma intressen är alltså uppenbart.

– Stadsplanering och samhällsbyggnad generellt har en mycket viktig roll för handeln och där är samarbetet med kommunen viktigt. Det finns översiktsplaner kring hur Fagersta i allmänhet och de centrala delarna i synnerhet kan förbättras.

Något Jonas Pettersson efterlyser är ett kulturhus eller allaktivitetshus som är centralt placerat.

– Det finns inte tillräckligt mycket mötesplatser vare sig inomhus eller utom-hus i Fagersta. Ett stort schackspel i Willhelminaparken kanske vore något? Eller en Le parkourbana?

Skulle de gamla folkparkslokalerna kunna utnyttjas i större utsträckning?

– De är ju delvis privat-ägda men jag tror absolut att parkområdet kan utnyttjas i större omfattning.

Är det något Fagerstas kommunhus är känt för så är det inte sin estetiska utformning. Tror du att renoveringen av fasaden har stor be-tydelse för helhets-intrycket av centrala Fagersta?

– En fasadrenovering kan göra mycket för helhetsintrycket. Fasadbelysning skulle göra ännu mer. Belysning är överhuvud-taget en väldigt viktig fråga, det är starkt kopplat till trivsel och trygghet.

Kan man applicera det tänkandet på Fagersta norra järnvägsstation som i synnerhet under kvällstid inte är särskilt inbjudande?

– Det är ett väldigt viktigt utvecklingsområde och där behöver mycket göras både när det gäller tillgänglighet för gående och trygghet. Norra Stationsområdet är prioriterat i översiktsplanerna och kommer att upprustas.