Trädgårdsförening jubilerar

Karin Röing, Kim Petersen och Inga Benjaminsson är med i Västerås Badelunda trädgårdsförening för inspirationens och gemenskapens skull. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

VÄSTERÅS Badelunda trädgårdsförening fyller 80 år i år och nyligen firade de med höstfest. 
Nu blickar de framåt och hoppas på att fler medlemmar ska ansluta sig till dem, oavsett om man har en trädgård eller en balkong. 
– Det viktigaste är intresset, säger Karin Röing, kassör i föreningen.

Inga Benjaminsson är sekreterare, Karin Röing är kassör och Kim Petersen är ordförande i Västerås Badelunda trädgårdsförening. Föreningen startade år 1936.

– Jag gick med på 1980-talet när jag köpte hus och blev med trädgård. Jag gick en ympkurs för att lära mig beskära träd och det var då jag gick med, berättar Inga Benjaminsson.

Under småbarnsperioden gick hon ur föreningen, men återvände efter flera års uppehåll.

– Trädgård är mitt största intresse. Det är avkopplande att arbeta i trädgården, till och med att rensa ogräs, säger Inga Benjaminsson.

Under en turbulent tid i livet fungerade kolonilotten som hennes lugna oas. Men sedan köpte hon ett gavelradhus i Kungsåra, utanför Västerås, med en trädgård som är ett ständigt pågående projekt.

I den tillbringar hon mycket av sin tid.

Vad har du i din trädgård?

– Allt. Jag är fascinerad av bladväxter som har olika former och färger. Blommorna finns ju inte hela tiden, men bladväxterna varar ofta hela säsongen, säger hon.

Vad betyder det för dig att vara med i föreningen?

– Vi gör besök i visningsträdgårdar, där jag får mycket inspiration. Plus att det är socialt, säger hon.

Hon har också varit med och visat upp sin egen trädgård för att inspirera andra.

– Man lägger ned sin själ i trädgården och vill andra titta blir man bara glad, säger Inga.

Att besöka olika typer av trädgårdar uppskattas. Inga, Karin och Kim berättar bland annat om en medelhavsträdgård som de besökte i Västerås i somras.

– De hade rosor, pelargoner och palmer, en stor bassäng och en pergola. Det var hur tjusigt som helst, berättar Karin Röing.

Sedan berättar de vidare om en visningsträdgård som var som en djungel och en trädgård vars ägare hade specialiserat sig på magnolior. 60 magnolior finns i trädgården.

Antalet trädgårdsföreningar har blivit färre. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet bildades föreningarna för att det var ont om mat.

– Då fanns det stadsstöd för att odla, berättar Kim Petersen.

Västerås Badelunda trädgårdsförening tillhör riksorganisationen Svenska trädgårdar.

De har 95 familjer som är medlemmar, men de arbetar ständigt för att fler ska ansluta sig till dem och gärna yngre medlemmar.

– Vi använder oss av djungeltrumman, säger de.

Karin Röing är 80 år, precis som föreningen och hon har varit med i föreningen i snart 40 år. Hon har en stor trädgård på 1 000 kvadratmeter.

Rönn, tallar, björkar och stora gamla frukträd samsas i hennes trädgård.

– En gång kom en äldre man förbi och frågade om han fick palla några äpplen för att få veta om de smakade som under hans barndom och det tyckte han att de gjorde, berättar hon.

Hon delar gärna med sig av sin frukt till vänner och bekanta så de inte går till spillo.

– I år är det ett bra fruktår, säger hon och de andra håller med.