Västmanland har fått ett nytt arkivcentrum

Textstorlek:

Försvarets tidigare lokaler i Arboga har blivit ett arkiv. Här förvarar företag, föreningar och privatpersoner sitt historiska material. 
Det nya arkivet är ett nytt samarbete mellan Västmanland och Örebro län. 

I de 1 500 kvadratmeter stora lokalerna på Köpingsvägen i Arboga ryms förutom arkivdepåer även ett forskarrum, matsal, personalrum och kontor. Här hade försvaret tidigare sitt textilförråd.

För närvarande finns sju hyllkilometer fyllda med arkivmaterial. Men det finns stora möjligheter att växa och därmed också möjligheter för fler deponenter. Nya deponenter har redan tillkommit.

Lokalerna har renoverats och byggts om och anpassats efter Riksarkivets krav på säkerhet och klimat.

– Klimatanläggningen på övervåningen blev enorm, den håller klimatet på 18 grader och 35 procents luftfuktighet, säger Christina Sirtoft Breitholtz, arkivchef och arkivarie på Arkiv Västmanland.

– Det är ett helt automatiserat larm, så fort det finns någon avvikelse åker teknikerna ut och tittar på det, säger hon vidare.

Tankarna på ett arkiv dök upp år 2012 under ett studiebesök i Västra götaland där de startat ett arkivcentrum.

– Jag och min kollega Yvonne Bergman, arkivchef i Arkivcentrum i Örebro län krockade mellan hyllorna och sa att vi borde ha något sådant tillsammans, säger Christina Sirtoft Breitholtz.

Anledningen till att Arkivcentrum öppnade var ett akut behov av större arkivdepåer. Depån som fanns i Kolsva har flyttats hit. Depåer finns också i Västerås, Fagersta och Svanå.

Arkiv Västmanland och Arkiv centrum Örebro startade Arkivcentrum Arboga, genom bolaget Örebro Västmanland arkiv AB.

År 2013 kom beslutet att arkivet skulle få sin plats i försvarets gamla lokaler på Köpingsvägen. Fastighetsägaren är Sturestaden, som till 50 procent är ägt av Arboga kommun och till 50 procent av byggnadsfirman Lund,

– Det är ett perfekt hus, säger Christina Sirtoft Breitholtz.

Hon berättar att vatten och avlopp är centrerat till trappuppgången, vilket gör att risken för fukt hålls borta. Det har förvarats textil i huset, vilket är tungt liksom papper, och tyder på att golvet är stabilt.

Nyligen invigdes lokalerna i Arboga av länens båda landshövdingarna Maria Larsson och Mino Aktherzand. Omkring 150 gäster kom från hela landet för att titta på det nya arkivet.

En del material är öppet för forskning och en del är det sekretess på. Arkivarierna tar fram materialet åt dem som vill forska.

– Det är en mardröm om en liten kassabok skulle hamna fel, säger Christina Sirtoft Breitholtz.