Ville visa film på biblioteket om kriminell handling

Arrangören Ingrid Wisell hade tagit med en programpunkt där en ”Kalkonfilm” skulle visas. Den handlar om djurrättsaktivister som stjäl kalkoner på en gård. Men nu är filmen borttagen ur programmet, eftersom Stadsbibliotekets chef Niclas Lindgren reagerade på programpunkten. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​Djurrättsaktivisten Martin Smedjeback deltar i Vegfest Västerås på lördag. Han är tidigare dömd för kriminella handlingar och kan begå ytterligare brott. Stadsbibliotekets chef Niklas Lindberg reagerade över att en film som visar en kriminell handling som skulle visas, men låter Martin Smedjeback uttrycka sina åsikter så länge han inte uppmanar till kriminella handlingar.

Undertecknad har sett ”Kalkonfilmen” som visar hur flera personer går in på en bondgård och stjäl kalkoner från en gård. Martin Smedjeback, från aktionsgruppen Tomma burar som för en tid sedan avtjänat straff i fängelse för att ha stulit djur från bondgårdar, skulle ha presenterat filmen.

När undertecknad frågar Ingrid Wisell, Vegfest Västerås arrangör, om programpunkten förklarar hon att den kontroversiella programpunkten blivit borttagen.

– Stadsbiblioteket började ställa frågor om filmen och var skeptiska till att vi skulle låta visa kalkonfilmen, säger hon.

– Martin Smedjeback ville själv att vi skulle ta bort den för att han inte ville att den skulle överskugga det övriga programmet. Det var snällt av honom, men det är synd för det är en fin film, anser Ingrid Wisell.

När Niclas Lindberg, chef på Västerås stadsbibliotek, tog del av programmet reagerade han på programpunkten ”Kalkonfilm”.

– Jag reagerade på titeln och vi kontaktade arrangören för att få reda på vad filmen innehåller. Jag har inte sett filmen själv. Arrangören valde själv att ta bort programpunkten, säger Niclas Lindberg.

Han tar starkt avstånd från att ha den typen av aktiviteter på biblioteket.

– Självklart kan vi inte ha sådant som strider mot svensk lagstiftning. Vi kan inte låta folk uppmana till brott, säger han.

Känner ni någon oro inför att Martin Smedjeback kommer att delta i samtal på scenen med tanke på att han tidigare utfört kriminella handlingar?

– Nej, det vi kan göra är att tala om vad som gäller i våra lokaler. Vi har en öppen verksamhet och kan aldrig garantera att vi inte har besökare som begår kriminella handlingar. Vi kan inte ta ansvar för vad andra människor gör, säger Niclas Lindberg.

– Det vi har ansvar för är att informera arrangörerna om vilka regler vi har och att de förbinder sig till att följa dem. Om de inte gör det får vi vidta åtgärder, fortsätter han.

Så det är inga problem att Martin Smedjeback för samtal på scenen?

– Nej, inte så länge han håller sig inom ramen för svensk lagstiftning. Han har rätt att delta i diskussion om hur jordbruk ska bedrivas bara han inte uppmanar till våld eller att gå en olaglig väg, säger Niclas Lindberg.

Undertecknad ringer upp Martin Smedjeback och ställer frågan om han kommer att lyfta de kriminella handlingar han tidigare utfört under samtalet på scenen.

– Det är en paneldebatt och inte ett färdigt manus, om jag får en direkt fråga om det så kommer jag inte säga: ”inga kommentarer”, säger han.

Är du medveten om Stadsbibliotekets policy, att man inte får uppmana till kriminella handlingar?

– Ja, jag kan inte säga till folk vad de ska göra, det måste de ta ställning till själva. Men jag vill att vi ska bete oss kärleksfullt mot både människor och djur, säger han.

Han anser att civil olydnad är ett effektivt sätt att förändra samhället. Han ångrar inte att han stulit djur från bondgårdar och han säger att det kan ske igen.

Hur skulle du känna om någon stal din bil för att de ansåg att du var en miljöbov?

– Det är klart att det skulle påverka mig, det skulle vara en jobbig känsla, säger han.

Men samtidigt tycker han att det skulle vara spännande.

– Den som stulit bilen skulle kunna lyfta den moraliska aspekten i en rättegång och jag skulle kanske börja tänka efter om det är rätt att jag har bilen, säger han.

Bonden och centerpartisten Lars Kallsäby, kommer att föra ett samtal på scenen under temat ”Framtidens bondgård” bland annat med Martin Smedjeback. Lars Kallsäby talar om att hur upprörda politikerna från centerpartiet var när Martin Smedjeback vid ett tidigare tillfälle kom till biblioteket för att tala.

– Vi var upprörda över att han skulle tala om sina utomparlamentariska metoder. Vi vill inte att Västerås stad medverkar till att uppmana till brottsliga handlingar, säger Lars Kallsäby.

Men bibliotekets chef säger att de har som policy att man inte får uppmana till brott?

– Det sa de då också och jag har hört att djurrättsaktivisterna då uttryckte sig på ett sådant sätt att de höll sig inom lagens råmärken, säger Lars Kallsäby.

Martin Smedjeback säger att han inte ångrar sina brott och kan tänka sig att utföra samma kriminella handlingar igen, hur känner du inför att föra samtal med en sådan person?

– Det är klart att det är en knepig situation. Men jag är trygg och säker i min uppfattning och är beredd att försvara svenskt jordbruk, säger han.

– Den svenska livsmedelsproduktionen är helt unik i världen och animaliska produkter är hjärtat i produktionen, säger Lars Kallsäby som tidigare arbetat med djurproduktion men nu uttarrenderar sin gård eftersom han jobbar heltid som politiker.

Lars Kallsäby var tveksam till om han skulle delta i arrangemanget när han först fick frågan, men ångrade sig då han såg på programmet att flera representanter från jordbruksnäringen skulle vara med.

– Jag förmodar att jag är inbjuden för att jag inte tycker som veganerna. Som politiker får man ta debatten, säger han.

LÄS OCKSÅ varför köttbonden Ulf Andersson deltar i fest för veganer:  ”Jag har varit tyst i så många år”