De vill att en skatehall byggs i Mimerlaven

Gänget från fritidsgården i Norberg med fritidsledaren Niklas Persson i mitten. Ungdomarna längst bak hade tillbringat dagen på annat håll men var nyfikna på skatehallen och kom för att se kamraterna åka innan det blev dags för gemensam middag på Erikslund Shopping Center. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Norberg
Niklas Persson, fritidsledare på ungdomsgården i Norberg har introducerat skateboardåkning för ungdomarna. För att de skulle få möjlighet att prova på att åka åka i en riktig hall arrangerades en bussresa till skatehallen i Kopparlunden i Västerås under höstlovet.

Fem ungdomar tillbringade en halv dag i skatehallen. Modigast var nog Hanif Shafahi, 16,som bott nästan två år i Sverige och aldrig provat på att åka skate-board tidigare.

– Jag är glad att jag följde med, det har varit en bra dag, säger han.

På några timmar har han lärt sig de viktigaste grunderna som att sparka fart, böja knäna, hålla balansen och stanna. Varje gång han har ramlat har han lika fort stått på brädan igen.

Den första gången blir med stor sannolikhet inte den sista utan Hanif Shafahi kan absolut tänka sig att åka skateboard fler gånger.

Kamraten Jacob Enström, 13, har däremot åkt en hel del och har en egen bräda.

– Det här var bland det bästa på hela höstlovet, tycker han.

På ungdomsgården i Norberg finns ett ”skateotek” där besökarna kan låna bräda och hjälm. Inhyrda skateboardinstruktörer har kommit och undervisat ungdomarna. En egenhändigt bygd utomhusramp finns, men nu då snön verkar ha kommit för att stanna skulle ett inomhusalternativ behövas.

En skatehall inomhus står högt upp på önskelistan och Niklas Persson vet precis var han vill att den ska l ligga.

– På Mimerlavsområdet vid kraftcentralen!

– Ja, det där området används ju ändå inte till något speciellt säger Jacob Enström som tycker att det är en lysande idé.

Om förhoppningen om en skatehall vid Mimerlaven infrias beror mycket på hur Norbergs kommun ställer sig till förslaget eftersom det är de som äger marken.

Hur har då skateboard blivit så hett i Norberg?

– Ungdomarna tyckte att det saknades något på gården i Norberg och fick rösta om vilka ytterligare aktiviteter som skulle anordnas. Det visade sig att skateboard och bio var de populäraste önskemålen berättar Niklas Persson som arbetat två år på ungdomsgården i Norberg.

Satsningen på skateboard har blivit möjlig delvis på grund av att Niklas Persson sökt och fått medel avsedda för integrationsprojekt från Norbergs kommun.
I kommunen finns många invandrare och asylsökande med rötterna i Afghanistan. Efter talibanregimens fall har skateboardåkning blivit omåttligt populärt bland unga människor i Kabul, mycket på grund av att ett par australiensare dragit igång projektet Skateistan som erbjuder kombinerad skateboard- och skolundervisning för unga mellan 5 och 18 år. Projektet fokuserar särskilt på tjejer. Niklas Persson som själv varit en passionerad skateboardåkare i många år hörde talas om Skate–
i-stan och blev oerhört inspirerad. Han började också fundera på om skateboardåkning kunde vara en nyckel till svenska språket för de nyanlända i Norberg och ett sätt att skapa gemenskap mellan nyanlända och infödda ungdomar.

Niklas Persson bestämde sig för att visa dokumentärfilmen ”Skateistan: To live and skate in Kabul” i Norberg. Han hoppades att kanske framför allt de unga med rötter i Afghanistan skulle bli inspirerade och tänka: Kan dom kan väl vi.

70 personer kom på visningen som blev mycket uppskattad.

– Många skrattade högt då de såg miljöer och byggnader de kände igen. Men några grät också då de såg hus och platser som numera är sönderbombade och förstörda berättar Niklas Persson.

I Afghanistan är nu nästan hälften av alla skateboard-åkare tjejer och skateboard-åkning är den vanligaste sporten bland kvinnor i landet. Nu hoppas Niklas Persson att fler tjejer i Norberg ska börja åka skateboard.

– Även om inga tjejer följde med på den här utflykten så finns det ett intresse hos dem också och det måste vi verkligen se till att ta vara på, säger Niklas Persson.

– Förutom att skateboard är så otroligt kul är det också en sport som enar över köns-, klass- och etnicitetsgränser.

Lisa Parland