Ett slag för handigolf

Textstorlek:

ARBOGA Att spela golf i mitten på november hör inte till vanligheterna men det är precis vad man gör på Arboga golfklubb. 
Här arrangerar man också så kallad handigolf för funktionshindrade vilket lockade Robin Johansson att prova på – Robin har en utvecklingsstörning.

 

För två år sedan bestämde sig golfklubben i Arboga att handikappanpassa anläggningen men redan innan dess hade man arrangerat prova på-golf för särskolan. Och sedan tio år finns en korthålsbana där banorna varierar mellan 30 och 80 meter.

– På den har vi sex hål och i augusti i år var vår nya handikappanpassade hall klar, berättar golfpron Peter Thelin.

Men hallen är inte enbart för handikappade utan här är vem som helst välkommen – och den är populär och uppbokad. I hallen kan man spela ”en runda” där man slår bollen mot en projicerad storbild. Bara mjukvaran till detta har kostat cirka 100 000 kronor. Här finns också en mindre skärm där man kan träna sina puttar.

På banans drivingrange, där man tränar utslag, står Robin och svingar för fullt. På uppmaning av Peter försöker han träffa en skylt som står 75 meter bort. En del slag är klockrena medan andra är mindre lyckade.

– Jag tycker det här är roligt och kanske börjar jag spela golf, säger Robin och slår iväg ännu en boll.

– Och på fredagar spelar jag innebandy, lägger han till.

Peter får bära fram hink på hink med bollar då Robin inte tycks bli uttråkad – tvärtom.

– I somras hade vi förståndshandikappade från Solögat här. Och eftersom banan är på gränsen till Örebro län kommer det även folk därifrån, berättar Peter.

– En kille i rullstol har varit här några gånger och vi har en tjej som varit här några gånger men just i dag är hon och badar istället.

Golfklubben har inte gjort någon speciell reklam för sin anläggning utan det sköter sig självt genom personal på kommunen som berättar om verksamheten då de varit på golfbanan.

Robin fortsätter att svinga och berättar att han är bra på innebandy. Han vet dock inte vad som är roligast – innebandy eller golf.

– Det är kul med båda delarna, konstaterar han.

Robin tränar också löpning och brukar springa både Lasse Maja-loppet på hösten och Medåkersloppet i maj.

Peter Thelins dialekt skvallrar om en helt annan landsända än ”gnällbältet”.

– Ja, jag är från Luleå och började spela golf som junior. Jag fick ett stipendium och åkte till USA för att spela och jag har spelat på svenska touren. Men att instruera andra är min grej.

Han for runt bland olika banor – bland annat fick han jobb på golfbanan i Luleå. Men sedan 16 år är han alltså golfpro i Arboga.

– Säsongen är längre här, konstaterar Peter.

Det mesta när det gäller handikappanpassningen och den nya hallen har klubben själv finansierat. Men man har också fått stöd ifrån Sparbanken västra Mälar-dalen och från Svenska golf-förbundet.

– Vi har en stabil ekonomi och många medlemmar, säger Peter.

– De flesta medlemmar börjar dock bli till åren men vi hoppas att de ungdomar som är med i klubben drar med sig kompisar.

Klubben har också, tillsammans med Sisu Idrottsutbildarna, bedrivit integrationsprojekt.

– Ja, vi har haft med några afghanska killar – ensamkommande barn som går i skolan med de infödda svenska barnen. De har tyckt att det är roligt men det är svårt att få tillbaka dem – kanske på grund av att det är sju kilo-meter ut hit till banan från Ar-boga. Men jag har en dröm om att vi skall ha en minibuss så att vi kan hämta upp dem.

Som sagt, det hör inte till vanligheterna att gräset är grönt i mitten på november och lockar till golfspel.

– Vi funderar faktiskt på att öppna en niohålsbana nästa vecka, säger Peter.

Jan Å Johansson