Förskolan hissade grön flagg för framtidens klimat

Textstorlek:

NORBERG I förra veckan var det fest i Karbenning i Norberg. Förskolan Karbenningbygdens föräldrakooperativ hade fått Håll Sverige rent-certifikat. 
Det firades med att Grön flagg hissades och med tårta, förstås.

Det låg en förväntan i luften bland förskolans barn som är mellan ett och fem år.

Men det var inte lätt att hålla sig still i väntan på att förskolechef Johanna Andersson skulle hålla tal. Ärligt talat var det inte lätt under talet heller.

– Som vi har gått och väntat på denna dag och nu äntligen är det dags. Vi har fått Håll Sverige rent-certifikat och i dag skall vi hissa Grön flagg, utropade hon stolt.

På skolan har man inriktat sig på tre områden vilket lett till certifieringen – konsumtion, kretslopp och närmiljön.

– Barnen har lärt sig att återanvända och återbruka. Vi har jobbat med sopsortering och under rubriken kretslopp har vi minskat matsvinnet. Det blir nästan inga rester kvar efter måltiderna, berättade Johanna.

Förskolan i Karbenning är den första i Norbergs kommun som fått utmärkelsen vilket inte minst barnskötaren Camilla Forsström är stolt över. Camilla är den som hållit i det hela.

– Det är så roligt. Även om det fanns en deadline för att ansöka om certifieringen så skickade jag in ansökan fyra gånger – jag var så ivrig, skrattar Camilla.

Skolan har hållit på med projektet i ett år, bland annat med att plocka skräp.

– Barnen har hittat skräp överallt – även i skogen. Nu har de alltid med sig en påse var de än rör sig. De har blivit väldigt medvetna. De påpekar hela tiden att man inte får kasta saker hur som helst.

Och enligt henne har inte barnen tyckt att det varit tråkigt en enda sekund. Men det gäller att vara påhittig.

– I vintras gjorde vi en djurgran där vi hängde upp ostbitar, skinka och äpplen för att en vecka senare gå och titta vilka djur som varit framme. Alla trodde att ett lejon skulle komma fram, ler Camilla.

Det barnen lärt sig under året tar de också med sig hem.

– Man får hoppas att det håller i sig också då de blir äldre.