Lätt att få världens svåraste jobb

Textstorlek:

Jag vet inte hur många av er läsare som ibland slänger ett öga på platsannonser. Men i dessa tider efter valet i USA kan det vara rätt så intressant. Inte för att man nödvändigtvis vill byta jobb utan för att se vilka krav man ställer på dem som söker jobb i dag.

Det är inte undra på att arbetsgivarna påstår att de inte får tag på kvalificerad arbetskraft – supermänniskor finns inte. Och det gäller i princip vilket låglönejobb som helst.

Men i USA, där ställs inga krav som det verkar. Nej, här kan vem som helst utan ett cv bli president och därmed världens mäktigaste man. För nog är det väl så att om Trump varit tvungen att söka jobbet som vilket arbete som helst – hade han fått det då? Och vad skulle det stå i hans cv?

”Jag gillar att uttala mig kränkande om kvinnor, invandrare och andra politiker. Jag påstår väldigt mycket saker som jag sedan tar tillbaka”. Och så vidare. Då utbrister arbetsgivaren, det vill säga USA, precis som mannen i tecknade filmen Tjuren Ferdinand:

”Ja, honom skall vi ha”!

Och så förs han in till Vita huset – inte som Ferdinand i en tvåhjulig kärra dragen av två oxar utan i en skottsäker limousine. Inte heller kommer han att sitta under en korkek och lukta på blommorna. Nej, han vill nog stångas som de andra tjurarna gör.

Apropå stångas så har den bättre hälften brutit höger axel. Inte nyckelbenet utan själva axeln vilket lett till en del stångande. Det började med att vi hamnade på en akut i Dalarna där man röntgade den bättre hälftens axel och konstaterade att den var bruten.

Läkaren konsulterade länssjukhuset i Falun där man sade att hon får ta en ambulans dit för omedelbar operation. Men så kom akutdoktorn på att vi bor i Västmanland så konsultationen gick också till Västerås.

Där, däremot, var det kalla handen. Här skall minsann inte opereras akut, nej, här skulle det gå remissvägen.

Smidigt tänkte vi ironiskt men trodde ändå att det skulle bli operation. Vi åkte hem och den bättre hälften fick efter ett antal dagar en kallelse till ortopeden i Västerås för en ny röntgen. Som om de inte litade på röntgen i Dalarna. Men det värsta var att hon fick vänta i nio dygn på att få komma till ortopeden – med bruten axel.

Så kom dråpslaget. Från att ha kunnat vara dalkulla och fått operera direkt kom beskedet i Västerås att det där får du leva med. Här blir det minsann ingen operation. Då frågade givetvis den bättre hälften varför bedömningen var så olika? Vad fick hon till svar? Jo, att den ansvarige läkaren är mycket kompetent varpå den bättre hälften kontrade med att: ”Jaha, så läkarna i Falun som ville operera direkt anser ni är inkompetenta”?

Vad tror ni? Detta blev det inget svar på. Men det kan jag säga att för den bättre hälften som nu lidit i snart tre veckor är de mycket mer kompetenta i Dalarna. Där hade hennes axel varit fixad från dag ett. Och hon hade sluppit få axeln deformerad, vilket nu blivit fallet då brottet troligen håller på att läkas fel.

Men nu får hon alltså leva med det, precis som beskedet blev i Västerås.