Lokala råvaror ovanligt i den offentliga sektorn

Ett 40-tal personer kom till mathantverksdagen där representanter från den offentliga sektorn och mathantverkare kunde mötas. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

MÅLHAMMAR
Mathantverk eller råvaror från den egna regionen är ovanliga inom den offentliga sektorn. 
Därför anordnades nyligen en mathantverksdag på temat ”Mathantverk möter offentlig gastronomi” där mathantverkare och personer från den offentliga sektorn kunde knyta kontakter. 

Flera miljoner måltider serveras inom den offentliga sektorn varje dag, men få måltider består av mathantverk eller bygger på råvaror från den egna regionen.

Det är Eldrimner – nationellt matcentrum för mathantverk, som arrangerar mathantverksdagar på olika platser i landet. Mathantverksdagen, som syftar till att få mathantverkare och representanter från den offentliga sektorn att samverka, anordnades nyligen i Västmanland.

– Vi hoppas på att få in mer mathantverk i den offentliga sektorn, på skolor, förskolor och inom äldreomsorgen, säger Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner.

– Det här är en mötesplats, om man vet om varandra är det enklare för de som upphandlar att efterfråga produkten, säger hon.

Mathantverkare, kostchefer och kockar från offentliga måltider, kommun- och landstingspolitiker, kommunchefer, skolchefer, hemkunskapslärare och upphandlare inom kommun och landsting bjöds in. Mathantverksdagen har arrangerats tidigare år under andra teman, men i år kom rekordmånga till träffen i Gula stallet i Målhammar, utanför Västerås.

– Det är ett 40-tal anmälda, det är många fler än tidigare i Västmanland, berättar Bodil Cornell.

Det diskuterades hur man ska göra för att underlätta upphandlingen. Upphandlingen upplevs ofta som ett hinder för att få in mathantverk i den offentliga sektorn.

– En vanlig uppfattning är att mathantverkare tror att de måste kunna leverera flera ton, men man kan leverera mindre mängder, säger Johan Andersson, utvecklare av offentlig gastronomi på Torsta i Jämtland.

Under dagen lagade han mat till kursdeltagarna av lokala produkter och lokala mathantverkare berättade om mathantverkets ädla konst.

Representanter från Västerås kommunen, som fick utmärkelsen Årets skolmatskommun förra året, var på plats.

– Vi är intresserade av att attrahera lokala leverantörer till förskolor, skolor och äldreomsorg. Idag har vi tre stora leverantörer som är mer eller mindre lokala, säger Klara Trygg livsmedelsupphandlare på Västerås stad.

Det största hindret, som hon ser, är distributionen.

– Distributionen är problematisk, det finns otroligt många enheter och alla ska ha leveranser och det krävs effektiva lösningar, säger hon.

Hur ska man lösa det?

– Till exempel genom att en grossist tar in produkten, eller genom egen distribution, säger Klara.

– Den här dagen är bra för nätverkande. Men jag önskar att det kommit fler mindre leverantörer. Vi vill jobba med dem som vill jobba med oss.

Kostnaden är inget hinder, menar Klara.

– Vi tar oss råd. Kostnaden är inte något vi diskuterat, utan vi vill ha närproducerat, säger Klara.

Bo Norrman, enhetschef på restaurangenheten i Västerås stad, säger att de har dålig koll på mathantverkarna som finns i länet.

– Vi letar inte efter dem eftersom det kräver mycket resurser, menar han.

Kontaktar lokala matproducenter er?

– Sällan, men det händer ibland.

– Vi har varit i kontakt med Hagby fågel under en längre tid. De har inte haft det vi efterfrågat tidigare, men nu har de det. Vi ska köpa hönsfärs för ett rimligt kilopris. Ekokyckling är annars jättedyrt, det kan vi bara köpa någon gång om året, säger han.

Jag ställer frågan till Bodil Cornell, från Eldrimner, varför så få mathantverkare kommit till mathantverksdagen.

– De tror säkert att det inte är någon idé att sälja till den offentliga sektorn, utan att de tror att de som upphandlar bara tänker på priset.

– Men mathantverksdagarna leder till affärer, säger hon.

På flera platser i landet har det gjorts affärer mellan den offentliga sektorn och mathantverkare. Det vittnar både Bodil Cornell och Johan Andersson om.

Cecilia Eriksson

 

Fakta:

Offentlig upphandling 

Offentlig upphandling ska vara effektiv, rättssäker och ta tillvara konkurrensen på marknaden. Den ska också främja innovativa lösningar och ta ett miljömässigt och socialt ansvar.

Lagstiftningen om upphandling ska göra det lättare för varor och tjänster att röra sig fritt inom EU.

Källa: Regeringskansliet

 

Fakta: Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk 

Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län som ett lokalt projekt. 2005 fick Eldrimner via länsstyrelsen regeringens uppdrag att vara ett nationellt resurscentrum för småskalig hantverksmässig livsmedelsförädling. Eldrimner arbetar över hela landet och i Norden med att hjälpa företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor och utvecklingsarbete. Eldrimners verksamhet finansieras även genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Källa: Eldrimner