Problem med spelande

Textstorlek:

​Över 160 000 svenskar har problem med sitt spelande. Samtidigt är stundtals spelbolag avsändare till var och varannan annons i reklam-tv. Hänger det ihop?

– Klart är i alla fall att det är andra grupper som kommer till oss, fler unga män och medelålders kvinnor, säger Kim Grahn på Spel-beroendes riksförbund.

Få kvinnor sökte tidigare hjälp hos organisationen. I över hälften av fallen är det kasinospel som lett till att man förlorat kontrollen över spelandet.

– Det handlar om roulett och liknande – alltså snabba spel med kort tid mellan insats och utfall, säger Grahn.

Bara i Stockholm söker varje vecka 50–60 personer hjälp hos Spelberoendes riksförbund.

– Direktreklamen gör det svårare att hålla sig spelfri. Där lockas kunden med ord som ”Vi har saknat dig, här får du 200 kronor i bonus”.

Utländska spelföretag, som saknar tillstånd i Sverige, får egentligen inte annonsera i svenska medier. Men lagen, det så kallade främjandeförbudet, har enligt Tidningsutgivarna i praktiken ogiltigförklarats av EU-domstolen. Bauer Media, som bland annat driver en rad reklamradiostationer, låter därför de utländska spelbolagen sända reklam. Och tv-kanaler som TV3 och Kanal 5, som sänder från utlandet, omfattas inte av lagen.

I reklamkanalerna har spelbolagen nu ungefär 10 procent av all reklam, i vissa kanaler runt 20 procent.

I samband med sportsändningar är spelannonserna ännu fler.

Statistik över antalet hjälpsökande för de senaste månaderna saknas ännu hos Spelberoendes riksförbund och Stödlinjen, dit man också kan ringa eller mejla. Enligt de senaste siffrorna kontaktade 981 personer Stödlinjen under årets fyra första månader.

Olle Svanberg/TT

 

FAKTA

Marknaden utreds  

Regeringen tillsatte för ett år sedan en utredning som ska se över den svenska spelmarknaden och reglerna för den.

Utredningens utgångspunkt är att den kommande regleringen ska bygga på ett licenssystem. Samtidigt ska spelandets negativa konsekvenser begränsas, med ett högt konsumentskydd.

Utredningen ska redovisas senast 31 mars nästa år. En ny lag kan bli aktuell 2018.

Källa: Regeringen