Så blir man om man inte har hund

Textstorlek:

När ni läser detta vet vi vem som blev den nya eller nye presidenten i USA. Vad vi dock inte vet är vad presidenten skall föra för politik. Det är den märkligaste valkampanj jag varit med om – jag har ju ändå varit med om en del. När jag såg dagens ljus valdes Dwight D Eisenhower till president. Det var hans andra period på posten. Han var en väldigt populär president beroende på hans insatser under andra världskriget som överbefälhavare över trupperna i Europa.

Tanken svindlar, tänk att man levt under en president som var med i andra världskriget. Jag tänker på det nu när barn kommer att födas under denna nya president. Ingen verkar ju vilja ha någondera av kandidaterna. Impopulära i jämförelse med Eisenhower. Men så har ju kampanjen föga handlat om vilken politik de vill föra.

I början var det ju lite om det – bland annat ett utspel från Donald Trump om en mur mot Mexico. Men sedan har det bara varit pajkastning. Ja, rent av lite sandlådeaktigt.

”Han är en kvinnofridskränkare, tjatar Clinton. ”Du då, med dina mejl, tjatar Trump. Och så har det hållit på. Men det intresserar föga den lilla vita hunden. Han går mest i spänd förväntan på att få veta vad den nya presidenten har för hund. För det vet den lilla vita att det är viktigt för opinionssiffrorna att en president har en hund.

George Washington hade en hel drös med hundar. Bland andra Sweetlips, Royal gift och Parrot. Det sistnämnda namnet betyder visserligen papegoja men det var en hund.

Abraham Lincoln däremot valde en rad olika djur. Under hans ämbetstid kunde man i Vita huset få se två getter, en kalkon, katter, en häst och en kanin. Men här fanns också två hundar, Fido och Jip.

Franklin D Roosevelt hade sju hundar varav en lystrade till namnet President. Det måste ha ställt till en del problem då någon tilltalade Franklin Mr President och fick ett voff till svar. Och så presidenten som var min första, Eisenhower. Han hade en enda hund, en weimaraner som lystrade till namnet Heidi.

John F Kennedy hade likt Lincoln en rad djur i Vita huset. Här samsades parakiter, kanariefåglar, ponnier och en kanin. Men så klart också hundar varav en skilde ut sig i mängden. Det var Pushinka av rasen mutt, skänkt av Sovjets president Nikita Khrushchev. Pushinka var en valp efter rymdhunden Strelka. Även om gesten var fin undrar jag om Kennedy förstod vad en mutt är. Nej, det var ingen renrasig hund med stamtavla som presidenten fick utan helt enkelt en byracka. Och vem minns inte Bill Clintons hund Socks. Kanske den mest kända av alla presidenthundar.  George W Bush hade tre hundar och en katt. Och så en ko! En longhorn som heter Ofelia. Och nu avgående presidentens hundar får väl också placeras i kategorin mer kända presidenthundar. Han har ju som bekant två portugisiska vattenhundar – Bo och Sunny.

Troligen har varken Hillary Clinton eller Donald Trump någon hund, så impopulära som de är. Men de borde lärt sig att en hund är bra för opinionssiffrorna. Och för humöret.