Snart öppnar stödboendet

I Brogården, utanför Kolsva, kommer det till årsskiftet att finnas ett stödboende för personer som riskerar att hamna i hemlöshet. Foto: Köpings kommun
Textstorlek:

Kolsva I våras fattade Köpings kommun beslutet att starta ett stödboende i Brogården i Kolsva. Stödboendet ska hjälpa personer med olika behov av omvårdnad och som riskerar att hamna i hemlöshet. Till årsskiftet planeras renoveringen vara färdig.

För många år sedan var Brogården ett serviceboende.

– För 30–40 år sedan var det ett servicehus för äldre. säger Andreas Trygg, kommunalråd i Köping.

Därefter har byggnaden hyrts ut till de handikappades riskförbund. Men kommunen sa upp avtalet med dem och nu kommer Brogården snart att bli ett stödboende för utsatta personer i 50–75-årsåldern. Det handlar om män och kvinnor som riskerar att hamna i hemlöshet om de inte får hjälp. Det kommer att finnas plats för 12 personer.

I dagsläget köper kommunen in externa platser i andra kommuner, vilket de räknar med att slippa när Brogården öppnar omkring årsskiftet.

På Brogården kan personer som vill göra en förändring i sitt liv få bo, som inte har möjlighet att få ett boende på den ordinarie bostadsmarknaden.

På stödboendet får man ett permanent boende, en fast adress. Det handlar inte om något härbärge.

– Köpings kommun har aktivt valt att inte satsa på ett härbärge, för det leder inte till nyketerhet, säger Andreas Trygg.

Han hävdar att en del tackar nej till att bo på Brogården, på grund av att de inte är beredda att lämna sitt missbruk.

– En del tackar nej till att bo på Brogården, men då har man aktivt valt det. Det är annars lätt att tro att kommunen lämnar folk i sticket, menar han.

Planen är att de boende på Brogården kommer få känna ansvar genom att hjälpa till med husskötsel och gräsklippning.

Brogården ligger utanför Kolsva och det är 250 meter till närmsta granne. Kommunen har informerat grannarna om planerna på boendet.

– Det är tankar och funderingar som kommit fram, men inget negativt, hävdar Andreas Trygg.

Kostnaden för renoveringen är 3,8 miljoner kronor.

Sedan augusti har Brogården i Köping genomgått en renovering för att kunna bli ett stödboende.

– Det är en totalrenovering. Det största arbetet handlar om brandskyddsåtgärder. Vi har lite ombyggnad som handlar om att flytta någon vägg och så, men det är ett mindre arbete, säger Stefan Wikström ägare av KAK bygg som fått uppdraget av kommunen.

– Som det ser ut idag kommer vi bli färdiga till jul, säger Stefan Wikström.

Cecilia Eriksson