Valet av Trump oroar

Textstorlek:

PRESIDENTVALET Förra onsdagen vaknade vi upp med en ny president i USA. Valutgången blev minst sagt överraskande för alla utom för vinnaren Donald Trump själv. Inte ens hans egna anhängare trodde riktigt på en vinst. 
Vi frågade några av länets riksdagsledamöter hur de tog beskedet och vad som händer nu.

Åsa Coenraads (M) var till och med på amerikanska ambassaden i Stockholm för att övervara valvakan. Tillsammans med cirka 500 andra, både demokrater och republikaner, följde hon röstningen natten igenom.

– För en vecka sedan var jag i USA och då i Florida och i North Carolina. De visste att jag hade varit där så kanske var det därför jag var inbjuden till ambassaden men vi var många parlamentariker på plats, berättar Coenraads.

Hon säger att hon blev förvånad över vad som hände.

– Strax före och i början på röstningen hade ju Hillary Clinton ett otroligt försprång enligt alla mätningar.

Åsa Coenraads berättar hur man bokstavligt talat kunde ta på stämningen på ambassaden.

– Den första prognosen kom vid tretiden på natten men det var otydligt i swingstaterna. [En swingstat är en stat där ingen av kandidaterna har något stöd, reds. anm.]

– Det var hela tiden jättespännande men då resultatet stod klart upplevde jag det som att det var en viss uppgivenhet bland alla på plats. Valutgången skapar också en oro i Sverige då ingen vet vilken politik Trump tänker föra.

Coenraads sitter i miljö- och jordbruksutskottet och funderar över hur valutgången kan komma att beröra just hennes frågor.

– Hans vinst handlar om två stora saker för vår del. Trump har ju pratat om att riva upp handelsavtalet med EU och vi i Sverige är beroende av exporten.

När det gäller livsmedel och det lantbrukarna producerar är det en liten del från Västmanland. Men vi är beroende av spannmåls- och mjölkpriserna, säger hon och fortsätter:

– Det andra är att vi är duktiga på skog här i länet – vi exporterar trä och trävaror av olika slag. Men de som påverkas allra mest om handelsavtalet rivs upp är våra industrier.

– Och det kommer indirekt att påverka de småbrukare som har små arealer av jord och skog. De har ofta ett fast jobb inom industrin och driver jordbruket på deltid – en verksamhet som de inte kan leva på. Går industrin ned räcker det inte med att driva det egna lantbruket.

Hon berättar att chocken över valutgången börjar lägga sig och att det inte är så förvånande, trots allt.

– USA har alltid varit ett land av möjligheter. De har en mörk historia, inbördeskrig, Vietnam och rasmotsättningar. Men de har alltid hållit sig demokratiska. Vi kan bara hoppas att Trump har bra rådgivare och Clinton har varit väldigt ödmjuk och bidrar till att landet enas igen – det är väldigt splittrat just nu. Jag hoppas att ansvar får råda, säger Coenraads.

Stig Henriksson (V), före detta kommunalråd i Fagersta, är dock mycket kritisk till hur en person som Donald Trump kan bli världens mäktigaste man.

– Ja, det var en lång dags färd mot natt. Det var ett val mellan Clintons förutsägbara imperialisttendenser och Trump som är oerhört oförutsägbar. Nu är det han som får ha fingret på den röda knappen.

Men man får väl ändå hoppas att han har rådgivare i det fallet?

– Jo, men hittills verkar han ha gjort av med dem han har haft. Men det finns en ljusglimt i det hela och det är att Alliansen här i Sverige kanske börjar fundera över sin vurm över att vi skall gå med i Nato. Trump blir ju i praktiken överbefälhavare över det.

Henriksson tycker också att det faktum att Trump blev president handlar om ett politiskt system i kris.

– Båda kandidaterna är illa omtyckta.

Det är lite som då Ronald Reagan valdes till president?

– Det går inte att jämföra Reagans och Trumps uttalanden. Reagan var ju ändå nyanserad, tycker Henriksson.

Men även om han är oroad tycker han det skall bli intressant att följa utvecklingen.

– Men hans beundran för Putin är illavarslande. Han bryr sig ju inte heller om demokrati.

Men är det inte bra om de är kompisar?

– Kompisar för vad? Trump är en oseriös kandidat som blev president och med tanke på hur han betedde sig under kampanjen är det ingenting som förvånar mig längre.

Roger Haddad (L) säger sig inte vara förvånad.

– Han har utnyttjat människors oro och frustration. Trump har skjutit från höften hela tiden och varit hätsk mot Clinton och pratat om att hon borde fängslas.

Det som oroar Haddad mest är vilken utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik Trump kommer att föra.

Alliansen har inte funderat över hur det blir med ett Natomedlemskap nu?

– Vi i Liberalerna vill gå med i Nato och utöka försvaret. Men i första hand vill vi förstärka försvaret och utöka anslagen för försvarspengarna. Det är oroande att Trump och Putin har en nära relation.

– Men det var ju också odemokratiska personer som gratulerade Trump först – Putin och Le Pen i Frankrike.

Haddad är mest orolig över otydligheten över vilken politik Trump vill föra.

– Var lägger han tyngden? Obama har byggt upp USA inrikespolitiskt med bland annat Obamacare så där vet vi att mycket kommer att hända. Men vad vill Trump utrikespolitiskt – vill han riva upp frihandelsavtalet och klimatavtalet? När det gäller klimatavtalet har ju vi i Sverige varit en pådrivande aktör, säger Roger Haddad.

Jan Å Johansson