De jobbar mot matsvinn

Rikard Lundgren visar loggboken från sin tid som pilot i Schweiz. Ett jobb han slutade för att ägna sig åt företaget food2change – där man tar hand om mat som annars skulle kastas.​ Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERÅS Rikard Lundgren var pilot i 14 år då han flög affärsflyg i Schweiz. Han hade dock en känsla för att han ville göra något för miljön – från att ha ätit affärsmiddagar och bott på flotta hotell flyttade han till Västerås och startade föreningen food2change. Föreningen delar ut matkassar med mat som av olika anledningar kasseras av butiker.

– Mitt jobb som pilot var slitigt – jag var aldrig hemma. Visst, fina middagar och förstklassiga hotell men jag ville skapa en mening för mig personligen men också bygga något som skapar mening för and-ra, berättar Rikard.

Föreningen vänder sig till dem som har det kämpigt i samhället. Varje år slängs 1,3 miljoner ton mat i landet. Mat som kanske bara närmar sig utgångsdatumet eller att en förpackning bara fått en skada. Och även om de som har det sämre ställt får en chans till en matkasse så ligger föreningens fokus på matsvinnet.

– Egentligen kvittar det vem som äter upp matsvinnet. Men visst, det blir två positiva saker samtidigt. Men fokus ligger inte på att vi tycker synd om någon.

Food2change startades i maj och föreningen har växt med hundratals medlemmar sedan dess. Den som är intresserad att bli en så kallad mathjälte får betala en medlemsavgift på 500 kronor per halvår. Men man får inte tjäna mer än 13 000 kronor i månaden före skatt för att bli hjältemedlem.

– Man kan också bli stödmedlem om man tjänar över 13 000 kronor i månaden. Men går man på bidrag betalar man ingen avgift. Medlemsavgifter är viktiga men har man ett bidrag på 5 000 kronor i månaden är det inte lätt så då behöver man inte betala. Medlemskapet betalar it-system för administrationen, ställ och kassar. Medlemmen kliver helt enkelt ur offerskorna och blir en hjälte.

Rikard säger att han vill skapa något som bygger en mening för andra men även för honom själv. Och han vill verka lokalt för att stötta samhället lokalt i Västerås.

Vid min närvaro stod Rikard i Skiljebo centrum tillsammans med värden Nina Panagiotidis. Värd är man då man hjälper till att dela ut matkassarna.

Nina har precis varit inne på den lokala matbutiken och hämtat mat som av olika anledningar annars skulle slängas. Bland annat några kartonger med tolvpack ägg med utgångsdatum den 23 december. Enda felet är att ett ägg gått sönder i en kartong och fläckat den som stod under.

Nina såg den nystartade verksamheten på nätet för några månader sedan och anmälde sitt intresse då hon tyckte det var en bra grej.

– Jag har varit kock på restaurangverksamheten på Västerås stad och har sett hur mycket matsvinn det är på ett år. Jag jobbade på skolor och förskolor där man ändå försöker hålla nere svinnet. Men det är trots det omfattande.

Innan dess var hon också kock i butiker och vet hur det ser ut i svinnlådorna, som hon uttrycker det. För dagen är det sju mathjältar som är inbjudna för att hämta en matkasse.

– Jag har en lista på medlemmar som får ett mejl, ett sms eller ett telefonsamtal om var vi står. Vi automatiserar så mycket som möjligt för att minimera administrationen.

Men alla har väl inte tillgång till mobil eller dator?

– Nej, men det blir för trubbigt med röksignaler, säger Rikard.

För att få ta del av maten måste man svara inom ett dygn.

– Det är viktigt att man dyker upp för är en borta kunde vi ha kontaktat någon annan som behöver kassen. Detta är ingen allmosa utan en hjälp.

Rikard har planer på att certifiera företaget och än så länge får ingen betalt för att hjälpa till.

– Och jag hoppas på att kunna bygga upp ett kansli så småningom, säger Rikard som tror att idén kommer att växa så att man kan anställa personal.

Jan Å Johansson