Extra föreställningar vid populär premiär

Textstorlek:

KUNGSÅRA Fler besökare än förväntat kom till Kungsbyns djurpark när julmarknad anordnades på för första gången på många år och premiären på den levande julkrubban blev så populär att extra föreställningar fick sättas in.

Parkeringsplatserna var fulla, en del bilar stod längs med vägkanterna trots gratis bussar som satts in.

Köerna var långa till inträdet på Kungsbyns djurpark när julmarknad anordnades i helgen.

– Det har varit ett sådant tryck att de inte klarat av det i kassan, tomten fick underhålla folk i kön. Vi hade räknat med att det skulle bli mycket folk, men att det skulle bli så här mycket kunde vi inte föreställa oss i vår vildaste fantasi, säger Henrik Ludvigsson, en av ägarna på Kungsbyns djurpark utanför Västerås.

Idén om att sätta upp en föreställning om Jesu födelse fanns redan förra året, men först i år blev planerna förverkligade. Svenska kyrkan tvekade inte en sekund i att samarbeta med Kungsbyn om att förmedla julens budskap då Henrik kontaktade dem.

Den levande julkrubban är en del i Kungsbyns arbete med att skapa upplevelser året om. De har anställt en upplevelseproducent, regissören och skådespelaren Mathias Wik.

– Vi vill återknyta till vårt kulturarv. Det är kul att med djur få sätta det i sitt sammanhang, säger Henrik Ludvigsson.

Han hoppas att den levande julkrubban blir ett återkommande arrangemang även nästa år.

– Om Svenska kyrkan är positiva till det så blir det så, säger han.

I den levande julkrubban fanns får, getter och åsnor med. Men även Kungsbyns kamel Charlie, som hade rampfeber under repetionerna. Också under lördagens föreställning verkade han vilja vända tillbaka till sin trygga zon. Men tack vare en statist, personal från Kungsbyn, stannade han kvar.

Teaterladan var så fullsatt att extra föreställningar fick sättas in.

Prästen Sara Secund läste julberättelsen.

– Vi är tacksamma över att kunna göra ett spel kring julens budskap på en sådan här plats. Den levande julkrubban i centrala Västerås lades ju ned, säger hon.

Irsta kyrkokör sjöng julsånger. Kyrkans anställda och frivilliga volontärer agerade statister.

En ängel lämnade över Jesusbarnet till Maria.

– Det känns som ett stort förtroende att ha fått det uppdraget, säger ängeln Susanne Engström som är församlingspedagog i Kungsåra kyrka.

Efter föreställningen fanns det möjlighet att få klappa djuren och flera barn tog den chansen.

Vad tyckte ni om den levande julkrubban?

– Det var otroligt bra. Vi har aldrig tidigare sett en levande julkrubba, men det här är ett väldigt bra ställe för det, säger Daniel Kivistö från Hallmarken utanför Västerås som kom med barnen Nevada, 5 och Denver, 4.

Cecilia Eriksson