Fibern blev försenad

Fiberkabeln kommer att dras parallellt med länsväg 250.​ Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

STJÄRNVIK/SKINNSKATTEBERG Tanken var att de som bor i trakterna kring Stjärnvik och Bockhammar i Skinnskattebergs kommun skulle ha fiber färdigdraget nu till jul. Nu blev det dock inte så men å andra sidan har man fått fler på tåget så nu startar projekteringen.

Nyligen kom pressmeddelandet om att Länsstyrelsen ger företaget IP Only 21,6 miljoner kronor

i stöd för att bygga ut fibernät i Lersäter, Gisslarbo och Västra Skedvi i Köpings kommun plus Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun. Stjärnvik har vi följt i ett antal artiklar om dålig mobiltäckning och usel nätuppkoppling. Här i trakten trodde man att det skulle vara fiber draget nu till jul men så blev det alltså inte.

– Vi fick inget bidrag i våras. Pengarna räckte inte till alla som sökt, berättar Barbro Wahlberg, spindeln i nätet, så att säga.

– Men nu har vi fått pengarna och vi börjar projektera nu i december.

Stödet från Länsstyrelsen baseras på ett poängsystem beroende på hur många som ansluter sig till att dra fiber till hemmet.

Det visade sig helt enkelt att det är för få boende i Stjärnvik och Gunnilbo för att få ta del av pengarna.

– Man måste vara minst 200 fastboende hushåll för att få poäng och nu, när vi utökat projekteringsområdet har vi 221 fastboende. Nu har vi fått med de flesta hushåll, 209 fastigheter, i söder ned till Färna och till järnvägen i Oti i norr.

För ett år sedan berättade du om två byar som det skulle bli svårt att dra bredband till. De ligger väldigt avsides. Hur gick det med dem?

– Jo, dem har vi också fått med, två familjer i Norbyn och en familj i Rödmyra. Allt detta har mynnat ut i ett bra samarbete mellan syd och nord och det har även blivit ett samarbete mellan Fagersta och Skinnskatteberg. Nu blir det inga öar som nätbolagen kallar det. Annars hade det blivit luckor i norra Skinnskatteberg och i södra Fagersta, säger Barbro.

För ett år sedan pratade man om att plöja ned kabeln istället för att gräva och det gäller fortfarande.

– Vi skall undvika att arbeta för nära länsväg 250 men det finns en nedplöjd elkabel som vi kan följa. Det kommer att plöjas där markförhållandena är bäst och så måste vi ta kontakt med alla markägare. I Gunnilbo upplåter de sin mark för bygdens bästa.

Tidigare fanns exempel på företagare som var tvungna att åka till Fagersta för att få en resonabel uppkoppling på nätet. Nu skall det bli slut på det.

– Det är många med fritidshus som säger att får vi fiber blir vi permanentboende. Och Stockholmare med företag har också signalerat att de tänker flytta hit till sina fritidshus. Det är många företagare som vill jobba hemifrån.

Många tjänster från samhället bygger på snabb fiberkommunikation vilket helt saknats i trakten.

– Telia har monterat ned koppartråden så vi har varit hänvisade till mobilen. Men här måste många hitta en plats utomhus för någon som helst kontakt. En person kan inte ta emot sms hemma. Nu när vi får fiber kan den som är beroende av trygghetslarm också bo kvar hemma, säger Barbro nöjt.

Jan Å Johansson