Hela Norberg bakade

Ägaren till konditoriet, Kristina Leijonhufvud, tyckte det var fantastiskt hur Norbergsborna ställt upp med bakverk. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG Att Elsa Anderssons konditori skall byggas upp igen efter mycket om och men är bekant för de flesta. Men det är inte bara en ny byggnad som krävs utan här krävs också en inredning. Därför anordnade föreningen Elsas vänner en tävling under parollen Hela Norberg bakar där försäljningen av bakverk går till tak- och väggdekorationer.

Under julskyltningen den gångna helgen hade alltså norbergarna uppmanats att baka till tävlingen Hela Norberg bakar. Lotta Gröning, initiativtagare till föreningen Elsas vänner, trodde inte sina ögon då hon anlände till Abrahamsgården dit bakverken skulle levereras.

På byn kunde en strid ström med ”bagare” ses på vandring med kakburkar och fat i högsta hugg.

– Norbergare är ett särskilt släkte. Kan detta ske någon annanstans, utbrast hon vid åsynen av bordet som dignade under bakverken. I rummet bredvid satt juryn som bestod av konditorer som alla jobbat på Elsa Anderssons konditori. Att de skulle få ett styvt arbete visade sig ganska snart.

Bakverken kom i en aldrig sinande ström in på deras bord. Juryns uppgift var att utse bästa bakverket vilket som pris kommer att bli en del av sortimentet på konditoriet.

– Det hela fungerar som så att folk kommer in med sina bakverk i dag, juryn bedömer och allt säljs. Intäkterna kommer att gå till inredningen på det nya konditoriet. Kanske vi också kommer att göra en kakbok, berättar Lotta Gröning.

Har hon då legat sömnlös och tänkt att inga bakverk skulle komma in?

– Nej, nej, jag litar på norbergarna. Jag har inte varit ett dugg nervös. Titta här, en har till och med kommit med fem sorters kakor. Hur skulle jag kunna vara nervös, vi samlade ju ihop 1,7 miljoner kronor till återuppbyggnaden.

En av jurymedlemmarna, Sven Ekegren, var inte trött på bakverk.

– Nej, jag har ätit bakverk i 50 år och förresten så äter jag fortfarande, skrattade Sven.

– Vi har provat 60 bakverk och tagit fram våra favoriter till en final. Vi har tagit bilder och bestämt oss för att segraren inte blir en kaka utan vi koncentrerar oss på en godbit eller en bakelse.

 

FAKTA Elsa Anderssons konditori
Byggnaden var på 1700-talet kaptensboställe i Salbohed
De äldsta delarna var från 1600-talet
I mitten av 1800-talet flyttades huset till Norberg
Här blev den gästgiveri och skjutsstation
Konditoriet grundades 1916
Byggnaden brann ned den 21 augusti 2015
En ny byggnad skall stå klar i maj