Tema: Västmanland

Ingen oro för Vilks skulptur Servicetornet livslögnen

Textstorlek:

ÄNGELSBERG/FAGERSTA Nyligen brändes delar av konstnären Lars Vilks skulptur Nimis
i Kullaberg i Skåne ned. År 2005 byggde han upp ett liknande verk, dock i mindre skala, i skulpturparken i Ängelsberg. I Engelsbergs konstgille, vilka ansvarar för skulpturparken, känner man dock ingen oro över att någonting skall hända deras Vilksskulptur.

Lars Vilks verk Servicetornet livslögnen är en populär lekplats för barn som besöker skulpturparken i Ängelsberg – även om en skylt förbjuder lek i konstverken. Över detta bygge har inget hot hängt, förutom i somras då tornet fick hållas stängt på grund av alla getingbon.

Anita Högback, kassör i Engelsbergs konstgille, kan inte heller påminna sig att Vilks verk skulle reta upp någon.

– Nej, jag har inte hört något hårdare än att man uttryckt att den är ful, skrattar Anita.

Lars Vilks har allt sedan han gjorde rondellhundar levt under hot och har därför ständig polisbevakning av sin person. Det märktes inte minst då han var i Ängelsberg för några år sedan för att reparera sin skulptur.

Virke tog han ifrån en rasad
ladugård i byn Broarna, i hans släptåg följde Säpo tätt i hälarna.

– Ja, då han var här senast hade han flera livvakter med sig, berättar Anita.

Men att Nimis utsattes för ett attentat är inget föreningen i Ängelsberg diskuterat.

Ordföranden i föreningen, Erik Gurenwacht, har dock funderat på det.

– Ja, jag har tänkt på att tornet har ett utsatt läge. Men vi har ingen speciell bevakning på det,  till det har vi för lite resurser. Men visst hoppas jag att den får stå kvar.

Gurenwacht säger vidare att verket i Ängelsberg inte är provocerande på något sätt men att Lars Vilks själv är en provocerande person.

– Nej, tornet här hos oss är inte stötande på något sätt. Det som brann i Kullaberg är ett viktigt verk för honom även om förfallet är en del av verket. Barn tycker om att klättra i tornet och vi hoppas att det får stå kvar. Vi är stolta över att ha Vilks i Ängelsber. Han är en viktig konstnär för Sverige, tycker Erik Gurenwacht.

Enligt tidningen Sydsvenskan finns det fyra teorier om vem eller vilka som satte eld på Nimis. Fanatiska salafister ville hämnas på Vilks för att han smädat profeten Muhammed med sina rondellhundar. Högerextremister ville kasta skulden på muslimer och få dem att framstå som terrorister. Vänsteraktivister som vill se Vilks som en rasist. Eller helt enkelt att gärningsmannen var en vanlig pyroman. Enligt tidningen är Lars Vilks själv inte bedrövad utan tycker att ett konstverk blir bättre ju mer man går åt det.