Köpings musteri växer

Köpings musteri har produktion på gården Norra Rasgärde där Lena Ryberg-Ericsson bor. Hon och Louise Baurén ser till att musten är tillräckligt varm, för att den inte ska jäsa eller mögla, innan flaskorna kan fyllas. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Norra Rasgärde/Köping
Det har gått lite mer än ett år sedan Köpings musteri startade. Företaget har växt snabbare än de trodde var möjligt. Under hösten har de tagit över den stora KRAV-certifierade äppelodlingen i Berg, utanför Hallstahammar. De har också fått ett par nya delägare i musteriet.

Köpings musteri ligger i Lena Ryberg-Ericssons forna keramikverkstad på familjens gård Norra Rasgärde, utanför Köping. När företaget startade i oktober förra året var de fyra personer, men nu har företaget uttökat till sex stycken delägare. De har också investerat i större och effektivare maskiner som pressar 800 kilo äpplen i timmen.

Lena Ryberg-Ericsson, bonde och moder till föreningen Smaka på Västmanland, blev utsedd till Matlandetambassadör i Västmanland år 2012 av dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

– Jag var på en konferens 2013 där marknadschefen på systembolaget berättade att deras framtida satsning skulle göras på svensk cider, säger hon.

Där föddes tanken på ett musteri hos Lena. Då fanns redan en del äppelträd hemma på gården.
I samarbete med vännerna och grannarna Fredrik och Louise Baurén startade Lena Ryberg-
Ericsson och hennes make Anders Ericsson Köpings musteri. På sina gårdar har de planterat sammanlagt 300 äppelträd för ändamålet att göra cider och must.

– Det är otroligt få i Sverige som gör cider, men det börjar komma. Den cider som svenskar är vana vid innehåller i princip bara vatten och socker, säger Lena Ryberg-Ericsson.

Hantverksmässig cider från framförallt Spanien och Frankrike importeras till Sverige och de innehåller 100 procent äppeljuice. Tanken är att Köpings musteri ska ta marknad från öl och alkoläsk. De samarbetar med bland andra Joacim Holgersson på Bramleys äppelgårdar på Kålland i Västergötland, som har stor erfarenhet av ciderproduktion.

I somras kom de första äpplena på träden de planterat,

– Sju äpplen kom, men sedan kom svartfågeln och åt upp alltihopa, säger Lena Ryberg-Ericsson.

Det kan ta omkring 4–5 år innan de ger en ordentlig skörd.

I väntan på att träden ska växa köpte de in äpplen för att göra must. Och under hösten har de köpt den stora KRAV-certifierade äppelodlingen i Berg i Hallstahammar. Så tillkom ytterligare ett par grannar som delägare i Köpings musteri, Margareta Zimmerman och Johan Bertilsson.

– Lena tog med mig ut i odlingen i Berg. Träden var fulla av frukt, det var så vackert som ett paradis, säger Margareta Zimmerman som till vardags är konsult åt livsmedelsföretag.

I deras sortiment finns åtta sorters äppelmust som bland annat säljs i Saluhallen i Västerås.

Alla sorter har olika smaker beroende på de olika äppelsorterna som används. Äppelmusten går, precis som med vin, att kombinera med olika maträtter.

Efter årsskiftet ska Köpings musteri börja att arrangera äppelmustprovningar.

– Vi har fått förfrågningar från konferensanläggningar. När man har smakprovningar som innehåller alkohol så exkluderar man väldigt många som de som valt att inte dricka alkohol, gravida och dessutom ska man jobba dagen därpå.

– Smakprovningar av äppelmust är något helt nytt, helt svenskt och helt alkoholfritt, säger Lena Ryberg-Ericsson.

De planerar också att hålla guidningar i äppelodlingarna och i samband med det också erbjuda smakprovning av äppelmust. Förhoppningen är att till våren kunna öppna upp för rundvandringar i äppelodlingen i Berg för allmänheten.

Med 6 000 äppelträd i Berg, ungefär 90 olika sorter, vet de att de måste ta hjälp av säsongsarbetare.

– Vi kommer att kunna vara en arbetsgivare för ungdomar, föreningslivet och volontärer. I början kommer det att vara större chans att få jobb hos oss om man kan något om äppelodlingar, men om ett par år kommer vi att kunna rådgiva andra när vi har större kunskap, säger Lena Ryberg-Ericsson.

I Berg finns även päronträd, plommon, vindruvor och blåbärstry.

I och med att de tog över odlingen i Berg så har verksamheten växt snabbare än de trott att den skulle göra från början.

– Vi skulle växa långsamt, det som skulle ha skett på tio år har skett över en månad, säger Lena Ryberg-Ericsson.

Tanken är att musteriet ska flytta till paret Bauréns gård i Esta så småningom. Bland annat är det svårt att få in de höga pallarna med leveranser av flaskor i den forna keramikateljén vilket resulterar i merarbete.

– Men först ska lokalen hos Fredrik och Louise bli godkänd för livsmedelsproduktion, säger Lena Ryberg-Ericsson.

Cecilia Eriksson