Tur att allt är provat och testat

Textstorlek:

Jag satt och tittade på föreställningen med Galenskaparna på tv i helgen. Där sade de en sak som jag ofta funderat på. Nämligen att någon gång måste vara den första och hur kom man på det.
I Galenskaparnas fall funderade de över hur man egentligen kom på att dricka mjölk. Tänkte denna den första som provade:

”Titta där står en ko. Vi drar lite i det som hänger under och sedan dricker vi det som kommer ut”.

Nej, så gick det säkert inte till. Troligen var det diande kalvar som inspirerade till att prova. Kalvarna ramlade ju uppenbarligen inte ihop och dog. Men som sagt, någon måste ha varit först. Då är det mer förunderligt hur vi kom på att äta svamp innan man visste vilken som var ätbar eller inte. Lärde man sig den hårda vägen? Det finns ju trots allt en del dödligt giftiga svampar. På något vis måste vi ha fått reda på att de är det. Den allra giftigaste svampen i landet är lömsk flugsvamp där bara 30 gram av den kan döda en vuxen karl. Hur tog man reda på det?

På topp fem av de giftigaste svamparna kommer stenmurklan, på femte plats. Den innehåller giftet gyromitrin som magen spjälkar till metylhydrazyn vilket används som bränsle i raketer. Hur kom man på det? Kanske någon som åt den blev lös i magen – eureka, raketbränsle!

Tänk när man i en stenåldersstam var på svampexkursion för att testa sig fram och en efter en trillade av pinn. Lottade man i demokratisk anda ut vems tur det var att prova ett nytt svampfynd?

”Du Hedenhös, nu är det din tur att prova den där gula svampen”.

Jag ser framför mig hur alla i grottan spänt väntade på någon reaktion. Men den gula svampen noterades med en grottmålning, dåtidens svampbok, att den var ofarlig, eller ätlig som vi säger i dag. Alltså en gul kantarell.

Vart vill jag då komma med denna krönika? Jo, var kommer ordet jul ifrån? Någon måste ju ha myntat uttrycket från början – uttrycket som inte har ett dugg med vår kristna tro om Jesu födelse att göra. Istället kan ordet jul härledas tusentals år tillbaka i tiden i Skandinavien. Mycket tyder på att det helt enkelt betyder fest. På finska betyder ordet just fest så där kan de fira jul året om. Det intressanta är dock att ordet jul är förkristet men ändå firar vi Jesu födelse på julen – ett ord som alltså är äldre än den händelsen.

Ja, det är mycket man inte förstår här i världen. Som varför tomten skall komma ned genom skorstenen och ändå skall vi ställa ut gröten utanför dörren. Eller det mest underliga av allt. Varför envisas pappor med att gå ut för att handla tidningen efter Kalle Anka på tv?
Och vem kom på det? Vad hittade man på innan tidningar och kiosker fanns?

Jo, jag vet. Detta förstår jag.

De skyllde på att kon måste mjölkas.

Jan Å Johansson