Dyra grönsaker just nu

Textstorlek:

FAGERSTA Det kalla och snöiga vädret i Sydeuropa, och då främst i Spanien, gör att det börjar bli ont om frukt och grönt. Detta gör i sin tur att priserna stiger med rasande fart vilket man märkt inte minst på Coop Extra i Fagersta.

Än är butikshyllorna välfyllda med grönsaker. Men prislapparna skvallrar om att något hänt.

Butikschef My Hemming är bekymrad över situationen.

– Ja, absolut, priserna på grönsaker från Spanien är skyhöga. Det har varit höjningar på alla grönsaker denna vecka – nu senast två dagar i rad. Och vi har fått veta att det kommer att hålla i sig i tre veckor till, berättar My.

Hon visar kvisttomaterna som nu kostar 50 kronor kilot i butiken.

– Normalt tar vi ut 20 till 30 kronor för dem, ibland upp till 35 kronor kilot. Men aldrig så här mycket. Dessutom kan kvalitén vara varierande. Och paprikan är nu uppe i 70 kronor kilot – ja, det är hiskeliga priser.

Men hon tycker också synd om odlarna och inser att den kalla vintern måste vara en katastrof. Ännu har hon dock inte stött på någon kund som klagat nämnvärt.

– Vår personal i kassorna informerar om varför priserna är som de är.

Grönsaker och frukt blir allt mer populärt bland kunderna vilket också märkts här.

– Frukt och grönt är en stor grej för oss och vi satsar på det. Folk vill ha mer och mer av detta. Om vi leker med tanken att exempelvis paprikan går upp till 80–90 kronor kilot kanske kunderna väljer bort frukt och grönt från Spanien och köper fryst istället. Men det är ingen effekt vi sett än så länge. Men störst är nog ändå krisen i Spanien, tror My.

Några hundra meter bort ligger Lidl men här har man inte märkt något speciellt än så länge. Butikschef Christian Persson säger att det enda man saknar för tillfället är ekologiska bananer.

Men det beror på att lastbilen som skulle leverera har gått sönder.

– Men visst, vissa grejer har vi märkt att det blivit lite mindre av – men än är det inga problem, tycker Christian.

Han ser inga problem med frukten, förutom bananerna då, men att försäljningen sjunker i januari är normalt.

– Nej, vi har inte märkt något speciellt av krisen i Sydeuropa. Men vi har inte heller så mycket exotisk frukt i vårt sortiment. Och mängden frukt och grönt vi får hem varierar från dag till dag. Om vi bestället tio lådor med paprika kan vi en dag få fem. Men visst, skulle det bli riktig kris är det inte bra. Grönsaker är vårt flaggskepp, säger Christian.

Jan Å Johansson