Ett speciellt hotell växer fram mitt i staden

Textstorlek:

VÄSTERÅS Det ångar på skulle man kunna säga. Bygget av det så kallade destinationshotellet The Steam Hotel i gamla ångkraftverket i Västerås är i full gång. Vid ett besök är det lite svårt att tro att det skall stå färdigt till den första augusti då ångkraftverket har 100-årsjubileum. 

Det gjuts, det målas, det snickras, det dras ledningar och så vidare. Cirka 100 byggjobbare arbetar för fullt för att hotellet skall bli färdigt i tid. Och det är inget vanligt bygge utan här måste det tas hänsyn till att den magnifika byggnaden är byggnadsminnesmärkt. Som byggherre och ägare till ångkraftverket står Peab och Kai Pasma som är vd för hotellet säger att det funnits många planer för byggnaden.

– Området har planerats sedan 1990-talet men så småningom började man diskutera om ett hotell i byggnaden. När det blev känt var det många hotellgrupper som visade intresse, berättar Kai Pasma.

Det blev hotellkedjan ESS-group som skall hyra byggnaden och driva hotellet. Bygget kommer väl till pass för Västerås del då många hotell lagts ned och det råder brist på hotellrum. Men nu blir det inte som vilket hotell som helst. När man ser de datorgjorda bilderna på entrén, lobbyn, restaurangerna och spaavdelningarna har man nära till ordet lyx.

– Nej, det är inget lyxhotell vi bygger utan här skapas en rese-anläggning, ett ställe som det är värt att återkomma till.

Eftersom ångkraftverket är ett byggnadsminne måste byggföretaget ta hänsyn till detta. Men det är också tanken med hotellet att de gamla tegelväggarna skall synas – att den råa industrikänslan skall finnas där.

– Byggnaden i sig är magisk och det är värt att lägga en extra slant på inredningen. Exempelvis, om vi skall gå in på detaljer, vilken handtvål passar här, säger Kai Pasma vilken innan han hoppade på detta projekt var vd för Clarion hotel i Stockholm.

– Att det blev ESS-group som skall driva hotellet blev klart år 2015. Jag ville vara med med ett eget aktiekapital och nu är jag delägare i hotellet. Och nu är vi här, säger Kai Pasma som bott i Västerås större delen av sitt liv.

– Jag kom in den första april i fjol och då var det 10–14 byggare här. Nu efter sommaren är det cirka 100 gubbar här. Jag har läst på väldigt mycket om ångkraftverket och här finns ju 100 års historia. Vi har haft många möten med föreningen Ångkraftverkets vänner vilka bidragit med mycket kunskap om byggnadens historia.

I hotellet planeras också för ett science center med fokus på energi och hållbarhet.

– Här skall man exempelvis få veta hur en stad drivs.

Just nu pågår en rekryteringsprocess – här skall det helårsanställas 100 personer. Till detta kommer 70–80 personer som extrapersonal.

– Den första mars skall de stora köken in och vi måste få in sängarna och annat skrymmande in-nan bygghissarna monteras ned.

Hotellet kommer att bli 18 våningar högt och innehålla 227 dubbelrum.

– Vi blir ett bra komplement till Västerås där det just nu finns cirka 900 hotellrum.

Och han tror att tidsplanen håller.

– Ja, alla delmål är uppfyllda i alla fall och redan nu har ett antal privatpersoner bokat rum.

Och visst kommer det att bli ett annorlunda hotell med bland annat två restauranger och ett ångspa med en utomhusdel.

– Vi vill även locka västeråsare till hotellets restauranger där grillat och lokalproducerat kommer att serveras. Men framför allt är det ett destinationshotell som skall locka tillbaka kunder.

Kostnaden för hela bygget av hotellet kommer att landa på cirka 500 miljoner kronor. Bara inredningen av rummen kommer att gå på cirka 20 miljoner kronor.

– Nej, exklusivt vill jag inte kalla det, men det kommer att bli häftigt, säger en entusiastisk Kai Pasma.

Jan Å Johansson