Här byggs Skandinaviens största modelljärnväg

Textstorlek:

KUNGSÖR Under helgen var det smygpremiär för Miniature Kingdom i Kungsör – en modelljärnväg genom hela Sverige. Än så länge är det dock bara Norrland som är färdigt men många kom ändå för att besöka premiären. 

På plats är nu 260 meter räls, 64 växlar och cirka 400 träd. Nästa etapp att sätta tänderna i är Västmanland och Mellansverige för att sedan ta sig söderut.

Men det som redan är klart är nog så intressant. Här finns ett malmtåg, Åreskutan, Höga-kustenbron och konstnären Stig Lindströms gigantiska Y vid Sundsvalls flygplats. Plus mycket annat så klart.

I styrelsen för projektet som skall lyfta fram Kungsör sitter fem personer, varav moderaten och tidigare riksdagsledamoten från Västerås, Staffan Anger, är en. Dessutom har man 32 aktieägare med.

Själva invigningen förrättades dock några tidigare och då i närvaro av landshövding Minoo Aktharzand, förre landshövdingen Ingemar Skogö och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

– Att vi fick hit ministern beror på att vi satt tillsammans i landsbygdsutskottet och känner varandra, berättar Staffan Anger.

Som förebild för anläggningen i Kungsör står en av världens största modellanläggningar, Miniatureworld i Hamburg.

– Vi åkte dit för att studera anläggningen och blev helt sålda på den. Vi var fem moderater som helt köpte konceptet, berättar Anger.

– Vi tror att det skall få fart på Kungsör.

I Hamburg har man 1,2 miljoner besökare varje år och målsättningen i Kungsör är 100 000, enligt Anger.

– Ja, det klarar vi.

Att det blev Kungsör och den gamla industribyggnaden Bleckis är ingen slump.

– Min kollega Stellan Lund är härifrån och vi funderade över vad man skulle kunna göra för Kungsör. Här är tomma affärs-lokaler och annat tråkigt. Vi vill skapa något för västra Västmanland. Dessutom är det en bra lokal med många parkeringar och närheten till tågstationen.

Att bli klar med hela Sverige kommer att ta ett år till. Sedan planeras det för att bygga på övervåningen i byggnaden – Danmark, Finland och Tyskland.

– Det kommer aldrig att bli färdigt, säger Staffan Anger.

Men som med allt annat gäller det att nå ut till publiken.

– Ja, vi kommer att gå ut via nätet. Just nu arbetar vi på hemsidan. Förutom våra öppettider kommer man att kunna boka visningar. Just nu har vi två bussar med pensionärer på ingång och i sommar kommer ju båttrafiken från Västerås igång. Men det vi arbetar på nu är att få tillstånd att ta in fler än 50 personer i lokalen vilket är det som gäller nu.

”Hjärnan” bakom allt, om man uttrycker sig så är Magnus Eriksson från Äppelbo i Dalarna. Han är anställd på heltid för att bygga upp anläggningen.

– Vi började bygga i november år 2015. Det är jag och så tre personer till som bygger husmodellerna, berättar Magnus Eriksson.

Men, hur blev du kontaktad för detta?

– Jag har ett forum på min hemsida och de såg min anläggning som jag har hemma, berättar Eriksson.

Han säger själv att han alltid byggt modelljärnvägar och att han också gör det på beställning. I Kungsör jobbar han måndag till torsdag varje vecka.

Och denna anläggning tror han skall vara klar om ett och ett halvt år. Och för att få till byggnader och annat har han åkt runt i Mellansverige och fotograferat.

– Jag har till och med tagit stenprover från Falu koppargruva för att vi skall få till den rätta färgnyansen. Men mycket har vi tagit från Google earth.

Han beskriver arbetet som en pojkdröm.

– Jag har varit asfaltläggare vilket passade mig bra då man är ledig i tre månader varje vinter. Det var då jag byggde på min egen anläggning, säger Eriksson som varit och tittat på Miniatureworld i Hamburg hela sju gånger.

Jan Å Johansson