Investerar 30 miljoner

Textstorlek:

SKINNSKATTEBERG Ventilationsföretaget Systemair investerar 30 miljoner kronor i sin anläggning i Skinnskatteberg. Bland annat i ett nytt teknikcenter som skall locka kunderna till Skinnskatteberg.

Företaget har 25 fabriker i 20 länder och den största anläggningen finns i lilla Skinnskatteberg. I organisationen finns 210 ingenjörer och tekniker.

Företaget har cirka 4 500 anställda varav cirka 400 i Sverige.

Nu har man alltså investerat på orten med 30 miljoner kronor – 20 miljoner kronor i plåtbearbetning och tio miljoner kronor i ett teknikcenter. Runt om i världen har företaget 13 teknikcenter.

– Vi vill med detta effektivisera i Skinnskatteberg, berättar Roland Kasper, vd på företaget.

Effektivisera betyder ofta uppsägningar, blir det så här också?

– Nej, vi vill helt enkelt bara få underhåll och service förlagt till ett ställe.

Inga nyanställningar?

– Nej.

Med teknikcentret vill företaget helt enkelt locka sina kunder dit där de skall få en upplevelse och där företaget kan visa upp sin tekniska kunskap.

– Det är helt en försäljningsmässig anläggning där vi bland annat skall ha utvecklingsrum och utbildning.

Men här skall också finnas laboratorium och mätsträckor.

– På mätsträckor skall vi mäta luftflödet. Och det kommer att bli kul för kunderna att se hur fläktarna fungerar då vi kommer att åskådliggöra det hela med rökdetektorer, berättar Kasper.

Men man behöver inte uppföra en ny byggnad utan anläggningen byggs i en befintlig byggnad som till i dag har använts som lagerlokal.

Inte heller behövs någon ny byggnad för plåtbearbetningen.

– Maskinen i plåtlinen hade vi planerat vara färdiga med i januari men den har vi dragit igång redan nu mellan jul och nyår, säger Roland Kasper.

Företaget brukar bjuda dotterbolagschefer till Skinnskatteberg – det är en tradition att de kommer hit och får se huvudfabriken. Så därför byggs teknikcentret.

Är det en stor investering?

– Ja, för lilla Skinnskatteberg är det en stor investering.

Jan Å Johansson