Präst och doktor på nätet

Textstorlek:

Satt och slötittade på tv härom kvällen. Slötittade därför att det var en av kanalerna med de evinnerliga reklamavbrotten. Detta gäller även nyhetsinslaget jag tittade på. Och det var märkligt att ett nyhetsinslag och en reklamfilm tangerade samma budskap. Det var nämligen så att nyhetsinslaget i fråga berättade om landets första präst på nätet. En präst som man skall kunna chatta och skypa med som det så fint heter i dag.

Och reklamavbrottet strax därpå visade en riddare som höll sitt huvud under armen. Och hans budskap var att nu kan man minsann kontakta en nätdoktor vid behov. Hans beteende antydde dessutom att nu minsann skall det bli lätt att få kontakt med en doktor. I mina ögon gjorde båda inslagen verkligen skäl för uttrycket att ha huvudet under armen.

I båda fallen gick det ut på att nu minsann skall allt bli lättare – i alla fall då det gäller att få tag i en präst eller en läkare. Men jag tror för min del att det kan vålla lite prob-lem. Hur biktar man sig exempelvis på nätet anonymt?

Nu är väl det mest ett problem för katoliker men ändå. Tanken var, om jag förstod det hela rätt, att få tillbaka medlemmar till kyrkan. Antalet minskar hela tiden.

Och hur skall en chatt med en läkare gå till? Det blir ju lite konstigt då doktorn ber en att ta av byxorna om man har hemorroider. Det för ju osökt tankarna till andra gubbar som vill att man tar av sig brallorna framför datorn. Och hur kollas hjärtat? Skall man sätta bröstet mot högtalaren? Ja, det är många frågor som uppstår av detta. Med amerikanska presidentvalet i färskt minne så inser man att det i princip är omöjligt att vara anonym eller osynlig på nätet. Det påstås ju att Ryssland varit in och hackat i demokraternas mejlkonversation.

Det vet alla som slår på datorn och omedelbart får erbjudanden om saker som man tidigare varit och tittat på, exempelvis på Blocket eller Tradera. Det är läskigt att någon eller något vet vad jag kikat på tidigare. Nu fanns det i och för sig också ett nyhetsinslag om detta vilket handlade om att det kanske skulle förbjudas.

Men om det skulle fungera med nätpräst och nätdoktor väntar jag med spänning på nätbesiktning av bilen. Tänk vad tid man skulle spara. Fast hur det skulle gå till har jag inga förslag på.

I och för sig kan man redan i dag koppla upp en dator mot bilen som sedan läser av olika fel. Ungefär som en datortomografi på människor. I framtiden kanske man helt enkelt kopplar upp sig via bilen till bilprovningen och alla fel registreras, från trasiga lampor till rost.

Nej, man skulle bo på en fäbod djupt inne i skogen. Ingen mobil, ingen dator, bara en och annan padda i våtmarkerna. Ett par kor, gärna en get istället för gräsklippare och en massa ved. Och så en hund förstås som dörrklocka.

Analogt så det förslår.