Räkpåsar kan vara spännande

Textstorlek:

Så var vi då inne i ett nytt år. Man kan likna ett år med en människas liv. Ännu så länge är 2017 bara en oskyldig bebis för att vid nästa nyår vara en gammal person. Men den oskyldiga bebisen visade sig inte alls vara så oskuldsfull. Nej tvärtom. Hittills har vi kunnat läsa och se om poliser som blivit attackerade med nyårsraketer som inte fyrats av på nyårsafton. Mängder av bränder i hyreshus. Och så vintern som slog till med full kraft – snö, kyla och orkanvindar på sina håll.

Själv har jag dragit av startsnöret på snöslungan så den gamla hederliga snösläden fick plockas fram. En liten katastrof i sammanhanget – men ändå.

För vår del där hemma slutade förra året med en överraskning. Vi hade bjudit hem goda vänner på middag på nyårsafton och som sig bör införskaffades skaldjur – både räkor och hummer. Jag har tidigare berättat om då vi en gång öppnade en påse räkor och fann en hel fisk i påsen. Som en överraskning, liksom. Men denna nyårsafton bjöd på ytterligare en överraskning i räkpåsen.

Nu fanns inte bara en fisk häri utan ett fiskhuvud och en del av – en bläckfisk. Tror vi. Vid en första anblick såg det ut som den allra främsta delen av en utstickande del hos oss män. Det var i alla fall ett två centimeter långt rör, som en plastslang ungefär. Vi kom fram till att det var den främs-ta delen av en tentakel från en bläckfisk. Dessutom tror jag att det var en del av en myskkrake – en åttaarmad bläckfisk som finns i Nordsjön. Det händer ibland att fiskare på västkusten får upp bläckfisken i sina kräfttinor då den gillar att krypa in där och kalasa på de fångade kräftorna. Men hur en del av en myskkrake hamnat i vår räkpåse är ett mysterium.

Nu väntar vi på att året skall bli gammalt så vi får införskaffa en ny räkpåse. För först hittade vi en fisk och året efter ett fiskhuvud och en del av en bläckfisk. Vi hoppas på ett kinderägg, ni vet, tre överraskningar i en. Kanske en val. Nej omöjligt så klart. En mussla med en gigantisk pärla i. Ja, det vore något. Vi får se vad 2017 har i sitt sköte.

Men om det nu inte var en del av en bläckfisk, vad var det då? Det kanske man inte vill veta.

Fast allt det här får en att fundera över hur sorteringen av räkor går till på fiskfabriken. När de slänger i räkorna i påsarna, finns det ingen kvalitetskontroll? Troligen sker det hela automatiskt. Räkorna kokas och skickas sedan ner i påsen.

Men när de hälls i det kokande vattnet då? Är det ingen som kontrollerar om det följer med något olämpligt i kastrullen? Nästa nyår kanske vi hittar en måsfot i påsen.

Men först skall vi genomleva det nya året.

Ett år är förresten som en påse som Hasse Alfredsson skulle ha sagt. Det blir tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något.

God fortsättning på det nya året.