Ställer ut på Liljevalchs vårsalong och i Köping

Lars Nyberg, konstnär från Uttersberg, hade nyligen vernissage i Köping. Han är även aktuell med en utställning på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

KÖPING Nyligen startade utställningarna på Liljevalchs vårsalong i Stockholm. En av dem som ställer ut med sin konst är västmanlänningen Lars Nyberg, från Uttersberg i Skinnskatteberg. Just nu är han även aktuell med en utställning av torrnålsgravyr i Köping.

Det är lördag och Lars Nyberg har vernissage i utställningshallen på Barnhemsgatan i Köping. 38 konstverk i torrnålsgravyr pryder väggarna. På frågan vad som utmärker torrnålsgravyr förklarar Lars pedagogiskt. Han tar fram en liten bit plåt, en vass nål och en trubbig nål.

– Det tar tid att berätta, men skulle du göra det själv så skulle det gå på två minuter, säger han.

Tekniken går ut på att repa kopparplåten med den vassa nålen och om det blir fel kan man ”sudda” med den rundade nålen. Plåten färgas med trycksvärta. Sedan trycks bilden på papper i en press.

– Det är en väldigt enkel, gammal teknik. Skolbarn brukar komma till Uttersberg och prova på fast i tryck på plast, berättar han.

Under vernissagen i Köping går besökare runt och studerar konsten. Några av dem är paret Christina Gunnarsson och Stig Johansson. De bor grannar med Lars i Uttersberg.

– Jag älskar hans konst, jag gillar enkelheten i den. Vi har påbörjat en vägg hemma med hans konst, berättar Christina Gunnarsson.

Stig Johansson berättar att de fastnat för tre tavlor som de köpt.

Lars Nybergs konstintresse har funnits med sedan tidiga år.

– Jag bodde i Örebro, nära en herrgård och brukade teckna träd, berättar han.

Men det var på gymnasiet som intresset utvecklades allt mer.

– Jag vantrivdes på gymnasiet. Livbojen var att teckna, jag hade det som tillval och det gjorde att jag klarade av skolan. Jag hade en jättebra teckningslärare, säger Lars Nyberg.

Det var under den perioden som han provade på torrnålsgravyr och utbildade sig sedan på ett par konstskolor i Örebro och Gävle och på konstakademien i Stockholm.

För åtta år sedan flyttade Lars Nyberg och hans fru till Uttersberg i Skinnskattebergs kommun där de driver Grafikverkstan Godsmagasinet.

I sitt skapande hämtar Lars inspiration i naturen, i hemmiljön och även från de resor som han gör.

– En del av tavlorna som hänger här har motiv från England och Kreta. Det är motiv från det snabba mötet, när man sitter i bilen och ser ett fantastiskt hus eller en utsikt och tvärnitar och åker tillbaka, säger han.

Träd och hus är hans klassiska motiv.

– Det är något spännande med hus som varit med länge, som det finns minnen i. Eller med träd som blixten skagit ned i.

Motiven kan också bestå av skuggor av blommor.

Lars ser även det vackra i sådant som för andra bara är vanliga fläckar.

– Jag kan se en kaffefläck som är väldigt vacker. Fläckar är fantastiska. Det finns jättefina fläckar i verkstan från oljor.

– I verkstan var det förr ett lager för järnvägar. Jag kan tänka på vilken fläck jag tycker bäst om och göra något av det.

Han berättar att han aldrig arbetar med en plåt i taget.

– Det handlar mycket om att vänta ut bilderna, jag blir tokig när jag bara har en grej att titta på. Det behöver få mogna, vila. Så tror jag att många författare och musiker gör, man testar sig fram.

Lars motiv är svart-vita. Han gillar enkelheten i dem.

– Det finns en långsamhet som tilltalar mig, att inte ha för bråttom.

Lars Nyberg är en av två västmanlänningar som ställer ut på Liljevalchs pågående vårsalong.

Den andra konstnären är Stig Fröberg, från Västerås.

Det är fjärde gången som Lars Nyberg är med på Liljevalchs vårsalong.

– Förra året hade de över 80 000 besökare, det är jättemycket. Det vattnar min själ. Jag blir glad av att folk ser min konst och den säljer väldigt bra, säger Lars Nyberg.

Utställningen på Liljevalchs pågår till den 5 mars och utställningen i Köping, som arrangeras av Köpings konstförening, pågår fram till den 2 februari.

Cecilia Eriksson