Uppdaterad flourtant gör comeback i skolan

Alla barn i förskoleklass och årskurs 6 i Västmanland ska få tandhälsolektioner. Tandhygienist Erika Granström är en av sju tandhygienister och tandsköterskor som undervisar barn om hur viktigt det är att borsta tänderna på rätt sätt. Hon talar också med barnen om hur kosten påverkar tandhälsan. Foto: Kjell Nylund
Textstorlek:

En ny sorts modern flourtant har återvänt till skolorna. Nu införs tandhälsolektioner för barn i hela länet. Det som tidigare varit ett projekt övergår nu till att bli ett permanent inslag i skolundervisningen.

​Tandhälsolektionerna startade som ett projekt.

– Det har varit ett projekt i ett år. Men nu i januari övergår det till att bli permanent, säger Erika Granström, tandhygienist på Folktandvården på Viksäng i Västerås.

Erika Granström är en av sju tandhygienister och tandsköterskor som som håller i tandhälsolektionerna på olika platser. Lektionerna är till för barn i förskoleklass samt i årskurs 6 i Västmanlands tio kommuner. Alla skolor kommer att få erbjudande om undervisningen i tandhälsa.

Förutom i Västerås har tandhälsolektionerna hittills påbörjats på skolor i Hallstahammar och Köping, enligt Erika Granström.

– Jag hann besöka 18–20 skolor under höstterminen med ungefär 500 förskoleklasselever och 200 elever i årskurs 6, berättar Erika Granström.

Hon uppfattar att tandhälsan hos barn i länet är bra för det mesta.

– Generellt sätt är den god och den blir bättre och bättre hela tiden, säger hon.

– Många idag är medvetna, men det kan skilja sig åt väldigt mycket hur man vårdar tänderna hemma. Det är bra att ta samtalet i grupp och man får idéer av varandra,

Hon talar om att det är viktigt att nå ut till barnen med information om tandhälsa i tidig ålder.

– Vi vill skapa en diskussion kring tandhälsa hemma, säger Erika Granström.

Barnen får lära sig om kost, vad man ska äta och när. Barnen är nyfikna och har mycket frågor, berättar Erika.

– De är jättenyfikna och undrar varför man ska borsta tänderna och vad som händer annars.

Rekommendationen är att föräldrarna ska hjälpa barnen med tandborstningen upp till 12-årsåldern. Men hur tandvården går till är väldigt olika från hem till hem.

– Det är väldigt olika om föräldrarna hjälper till med tandborstningen. En del släpper dem för tidigt. Vi försöker prata om det när de kommer till oss.

– Barn kan få träna på att borsta tänderna, men det är viktigt att det görs under en vuxens närvaro.

Hur ska barnens tandhälsa skötas på bästa sätt?

– Barnens tandhälsa är föräldrarnas ansvar. Man ska vara noga med att borsta tänderna två gånger om dagen och att inte småäta mellan måltiderna. Man ska bara äta godis på lördagar och är man törstig mellan måltiderna ska man bara dricka vatten, säger Erika Granström.

Under 1960- och 1980-talet var den så kallade ”flourtanten” ett obligatoriskt inslag bland eleverna i skolorna.

Är det en ny sorts ”flourtant” som har kommit tillbaka?

– Jag skulle inte kalla mig flourtant, kanske en ny modern version i så fall, skrattar Erika.

Cecilia Eriksson