Inget väder kan hota årets Engelbrektslopp

Tävlingsledaren Lasse Holm säger att i år kan inget stoppa Engelbrektsloppet. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

NORBERG Förra året fick Engelbrektsloppet ställas in för första gången på elva år. Klimatförändringarna märks inte minst för de som arrangerar skidtävlingar. Men det skall man motverka i Norberg då man införskaffat snökanoner vilka skall säkerställa snötillgången.

– Nu kommer vi aldrig mer att ställa in, säger tävlingsledaren Lasse Holm, men tillägger:

– Men man vet ju aldrig, ihållande regn och sommartemperaturer rår man inte över.

Hela förra veckan jobbades det för fullt i spåret med entreprenadmaskiner, pistmaskin och snökanoner. Speciellt stor var aktiviteten på skidstadion i Klackberg och i Nordansjö där publiken brukar samlas under loppet. Lastbilarna går i skytteltrafik med snö som pistmaskinen skall platta till ett jämnt och fint underlag.

– Nu är det lugnt för tävlingen, säger en lättad Lasse.

– I morse vaknade jag med ett leende på läpparna då väderprognosen pekar på kallt väder. Töväder är ingen fara.

I veckan har mer snö sprutats på spåren och inte förrän i morgon, fredag, får snö läggas ut i centrala Norberg där start och mål är beläget. Just den biten är fascinerande när snön läggs ut på den annars trafikerade gatan. Lika fascinerande är det hur snabbt man sedan får bort snön.

– Vi tillverkar snö på tisdagen och då blir den lite fuktig. Men det är bara bra för då blir den hård och fin till lördagen då Kristinaloppet körs.

Men allt är inte frid och fröjd för vädret har trots allt inte varit optimalt denna vinter. Banan har fått kortas så att varvning kommer att ske inne i Norberg.

– Vi har kortat banan med 15 kilometer så på lördagen får tjejerna köra två varv och Engelbrektsloppet på söndagen kommer att köras i fyra varv. Men det kommer att bli häftigt.

På torget i Norberg kommer en storbilds-tv att sättas upp och så kommer loppen att websändas.

– Vi grunnar också på att ha en skoter som filmar men kanske är det är för trångt för det?

Sex fordon är inblandade i prepareringen av spåren som, där de breddas, får natursnö. Men själva spåret är belagt med konstsnö hela vägen.

– Till nästa år har vi lagt ut en förfrågan till markägarna längs spåret om vi får lägga ned rör längs elljusspåret för att förenkla snötillverkningen. Det skall nog gå bra, tror Lasse.

Men visa av erfarenhet, speciellt som loppet ställdes in i fjol, är det många som nu ringer till Engelbrektsloppets kansli.

– Ja, telefonen går varm då folk ringer och frågar hur det blir i år. Och vi kan lugnt svara att vi får ut all snö. Då kan åkarna känna sig trygga.

Till förra veckan hade 3 800 skidåkare anmält sig till de olika loppen varav cirka 2 200 skall åka själva Engelbrektsloppet på söndagen.

Nytt för i år är att man kör ett sprintlopp på fredagen dit bland andra Peter Larsson med sex världscupsegrar och två olympiska spel på meritlistan är anmäld.

– Och till Engelbrektsloppet kommer Linn Sömskar.

I Norberg har arrangörerna ett par intensiva veckor före loppet till skillnad mot arrangörerna för Vasaloppet som börjar lägga ut snö redan strax efter jul.

– Ja, allt ser bra ut men hade vi inte haft konstsnön hade vi inte kunnat köra. Men i fjol var det sista gången vi ställde in, säger en glad och optimistisk tävlingsledare.

Jan Å Johansson

 

FAKTA  Engelbrektsloppet ​ 

Engelbrektsloppet är 60 kilometer långt.

Start och mål är i centrala Norberg söndag den 12 februari.

Första loppet arrangerades 1969.

Kristinaloppet, lördag den 11 februari, är 30 kilometer långt.

Det är en del av en svensk klassiker.

Nytt för i år är ett sprinterlopp ikväll fredag, den 10 februari.

Första loppet år 1969 vanns av Janne Stefansson från Sälen.

Senaste loppet, 2015, vanns av Kalle Gräfnings Falun/Borlänge SK.