Låna sportprylar gratis

Mats Olveby och Carl-Johan Jansson är anställda av Kultur och fritid för att förestå Fritidsbanken. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SALA För fyra år sedan öppnades den första så kallade Fritidsbanken i Deje i Värmland. Det är ett samarbete mellan Forshaga kommun och församlingen. Idén är att låna ut sportprylar gratis som människor skänkt. Nu har idén nått Sala där man öppnade sin butik i november.

I butiken arbetar Mats Olveby som berättar att butiken öppnades den 27 november i fjol.

– Men före det hade vi öppet i tre veckor för inlämning av prylar.

Lokalen på Kungsgatan i centrala Sala är fullpackad med sportprylar. Allt prydligt upplagt på hyllor och skidor mot väggen. I skyltfönstret ligger saker som troligen ingen vill låna men som fyller sin funktion. En gammal Spapshjälm, gamla hockeyrör och målvaktshandskar. Och så ett par helt oanvända konståkningsskridskor.

– Nej, dem lånar vi inte ut men jag tror inte att någon vill låna dem heller, ler Mats.

Alla saker i butiken har skänkts av privatpersoner men också Sala hockey, Hela människan och återvinningsföretaget Strömsbacka har bidragit. Men så här, efter jul, är det lugnt.

– Just nu är det väldigt lugnt, det kommer in någon kund om dagen. Men runt jul var det väldigt mycket. Det var många fritids och skolor som lånade grejer. Men också privatpersoner som skulle till fjällen.

Här handlar det alltså om att låna saker, inga pengar är inblandade. Och man får låna prylarna i två veckor. För att hålla reda på utlåningen håller ett system för att skicka ut påminnelser via mejl på att utvecklas.

Och om något går sönder?

– Det är ett bevis på att de haft roligt.

– Just nu håller vi på att samla in sommarsaker – bland annat cyklar till sommaren, berättar Mats.

– Men vi har även fått in en surfbräda, skrattar kollegan Carl-Johan Jansson.

För att nå ut med att utlåningen finns har man informerat på skolor och annonserat i lokalpressen.

– Många kommer in för att barnen skall få testa på någon aktivitet. Det var ett barn som blev så fast för skridskor så de gick och köpte egna, säger Mats.

Men det är inte bara skridskor och skidor som kommit in utan även saker för att hålla sakerna i trim. Bland annat har en skridskoslip skänkts och vallagrejer till skidorna. Mats och Carl-Johan som är anställda av Kultur och fritid ser gärna att det kommer in fler saker.

– Vafab har ställt en container vid Återbruket för vår räkning och det skall ställas ett kärl vid Lärkans sportcenter. Och eventuellt kommer något att ställas ut någonstans på landsbygden, berättar Mats.

Jan Å Johansson