Naturintresset har ökat

Mats Andersson, Årets nordiska naturfotograf 2016, deltog på Naturfotodagen i Västerås nyligen. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Västerås Intresset för naturfotografering har ökat, det märks genom att antalet besökare på Naturfotodagen i Västerås har växt för varje år. En av de specialinbjudna gästerna till arrangemanget i år var Mats Andersson, fotografen som förra året blev första svensk som blev Årets nordiska naturfotograf.

Det var sjätte året som Naturfotodagen arrangerades och arrangören Conny Jonsson på magasinet Camera Natura berättar att intresset ökar, att allt fler besöker arrangemanget för varje år.

– Det finns ett ökat miljöintresse, ett intresse för en hållbar natur. En stor andel fotografer har tillkommit med den nya tekniken som gjort det enklare att ta många bilder, säger Conny Jonsson.

Fotoutställningen har också växt.

– Från början var det enbart en korridor med bilder från Västmanlands fotoklubb, säger han.

Numera är utställningen 650 kvadratmeter stor. Västmanlands fotoklubb är med än och ställer ut. I år handlade en stor del av bildmaterialet från dem om branden i Västmanland.

Under dagen kunde man lyssna på föreläsningar av sex stycken framstående naturfotografer. Däribland Mats Andersson, som förra året blev Årets nordiska naturfotograf.

– Det var fantastiskt att bli Årets nordiska naturfotograf. Jag hade inte tävlat sedan 2011. Jag vågade och vann, det trodde jag inte, säger han.

Vad betyder det för dig att du vann?

– Det är viktigt att vinna. Det sprider sig och dörrar öppnas, jag fick mycket sålt. Det är ett kvitto på att andra också tycker att mina bilder är bra.

Mats Andersson har fotat sedan han var liten, men 2009 gav han ut sin första bok, ”Årstiderna”.

– Det var ett självporträtt, en bok om hur jag mår.

Hur blir man bra?

– Genom att göra sin egen grej. Jag har läst fotografi på högskola, men man kan bara göra sin egen grej.

Mats Andersson visade sina svartvita foton från ett pågående projekt på Island under Naturfotodagen. I hans bilder är det inte själva djur- eller växtarten som är viktig i sig. Men eftersom han bor nära naturen har det blivit naturligt att fota natur.

Han hämtar inspiration från andra fotografer, gärna fotografer som fotar annat än natur och applicerar det sedan i sin egen gengre. Han vill att hans bilder ska väcka tankar.

– En fantastisk havsörn kan man titta på i en tiondels sekund, man ser precis vad man ser. Men jag vill skapa en tankeprocess med mina bilder, säger Mats Andersson.

På frågan om han fotat något i Västmanland svarar han att han fotat älg hos naturfotografen Anders Geidemark i Hallstahammar.

– Anders Geidemark har haft varg utanför sitt fönster har jag hört. Någon gång vill jag fota vild varg, det har jag aldrig gjort tidigare, säger Mats Andersson.

Cecilia Eriksson