Självförsörjande i tre dagar

Textstorlek:

Jag såg ett par nyhetsinslag i helgen vilka verkligen gav upphov till rynkor i pannan. Tidigare har vi fått veta att vid händelse av en kris, en stor cyberattack eller ett krig, är vi självförsörjande i Sverige i 14 dagar. Det är illa nog men nu pratar man om enbart några dagar. Civilförsvarsförbundet talar om tre till åtta dagar då det handlar om exempelvis grönsaker. Kanske tio dagar om transporterna fungerar.

Det var inte alls länge sedan vi var självförsörjande på jordbruksprodukter men med lantbruk som lagts ned i rasande takt har vi för länge sedan blivit beroende av import – hälften av det vi äter importeras.

De som bor på landsbygden har i alla fall en betydligt bättre sits än de som bor i städerna. Landsbygdsfolket kan jaga, fiska och de som driver jordbruk kan hanka sig fram med det. Värme får vi också, de flesta på landsbygden har säkert någon form av eldstad. Till dem som bor i städer kan vi bara säga – lycka till!

Annat är det i Finland. Där monterade man inte ned självförsörjningsgraden i och med att Berlinmuren föll år 1989. I vårt östra grannland är man självförsörjande i ett halvår. Så den möjligheten finns ju alltid – att ta finlandsfärjan över menar jag för att få lite käk.

Allt detta borde de som bestämmer tänka över och rannsaka sig själva om varför landsbygden håller på att nedmonteras. Lantbrukare har fått bidrag för att lägga ned åkerareal, mjölkbönder går på knäna, telefonkioskerna togs bort, nu klipper man kopparkablarna och samhälls-service såsom apotek och post har för länge sedan försvunnit. Ni har väl sett den hånfulla reklamen om en apotekskedja på tv. Alltså hånfull mot landsbygden och dess befolkning.

En kvinna i vit rock står framför en övergiven stationsbyggnad och svamlar om hundratals apoteksombud. Man ser då inget ombud på bilden. Och som av en händelse hade man också ett inslag i samma nyhetssändning om att Landsbygdspartiet oberoende växer så det knakar. Nyligen startades ju också en lokalavdelning i Västmanland vilket vi skrev om för ett par veckor sedan. Enligt inslaget på tv har detta gjort att även andra partier börjat intressera sig för folket på landsbygden – läs väljare.

Men oj vad förvånade de måste blivit.

”Va, bor det fortfarande kvar någon där ute? Det hade vi inte en aaaning om”.

Nyligen har statsministern varit på en Sverigeturné där han besökt 13 orter under en vecka. Han säger sig ha fått bekräftat att det finns avstånd mellan bland annat stad och landsbygd.

– Det är inte så att det är oöverstigliga avstånd, men de finns där, säger Löfven till Aftonbladet.

Det låter ju bra. Men fortsatte han då att resa runt på landsbygden? Nej, han drog till Iran.

Minns ni förresten vad moderatledaren Anna Kinberg Batra sade när hon som 28-åring drev en personvalskampanj för att komma in i riksdagen år 1998?

Jo, i en tv-intervju sade hon att stockholmare är smartare än lantisar. Mycket möjligt, men kom inte och käka upp min potatis om det krisar till sig.