Tjuvjakt i Mälardalen

Hjortarna vid Tidö slott har inte utsatts för tjuvjakt. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Tjuvjakten vid större gårdar ökar i takt med att ekologiskt viltkött blir allt mer populärt och stigit i pris. Främst är det Västergötland, Skåne och Södermanland som drabbats av den illegala jakten där många större gårdar meddelar att djur försvinner.Västmanland är dock ännu så länge förskonat från detta.

– Peppar, peppar, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent för Västmanland på Svenska jägareförbundet.

– Jag vet att man i Södermanland har problem med tjuvjakt och för tio år sedan tog de också en liga som sysslade med detta. Men det fortsätter, en del jägare har meddelat att de sett blodspår som leder till vägar men här i Västmanland känner jag inte till något.

Västmanland är i sammanhanget ett litet län vilket gör att det är lite svårare att ägna sig åt tjuvjakt.

– Ja, dessutom känner jakt-lagen här till sina marker väl och hör när det smäller. Men de som tjuvjagar använder en klenare kaliber på vapnen och skjuter mot huvudet på djuret. Och den klenare kalibern i kombination med en ljuddämpare gör att det hörs väldigt lite av smällen, säger Björk.

– Ligan som togs för tio år sedan sköt alltid djur nära vägar och de hade en lastbil med vinsch så det hela gick snabbt. Sedan såldes köttet till restauranger i Stockholm. Men här i Västmanland är det många som åtlar för vildsvin och sitter på nätterna i lampors sken. Smäller ett skott och man vet att man är ensam ute kan man misstänka tjuvjakt. Dessutom får man jaga gris året om och då blir det svårt för tjuvjägare att jaga obemärkt.

Robert Jidesjö är yrkesjägare på Tidö slott och inte heller han har märkt av någon tjuvjakt på hjortarna vid slottet.

– Nej, jag har inte märkt något. Å andra sidan har vi mellan 400 och 500 djur så det måste försvinna en hel del om vi skall märka något, säger Jidesjö.

– Dessutom är inte hjortarna rädda för bilar vilket de skulle bli om någon sköt från bilar. Men jag vet att tjuvjakten ökat – viltkött är ett dyrt och fint kött. Men det är inte alls omöjligt att det skulle kunna hända även här.