Upphandling kritiseras

Textstorlek:

SURAHAMMAR Bolaget IP Only ska bygga ut och driva ett bredbandsnät på landsbygden i Surahammars kommun. Men det mesta som handlar om de två stora affärerna är under sekretess. Detta får nu skarp kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, rapporterar P4 Västmanland.

Frågetecknen omfattar bland annat detaljer kring försäljningen av det kommunala bolaget Suravision. Surahammars kommun har gjort två affärer med bolaget IP Only.

Bolaget skall bygga ut och driva bredbandsnät på landsbygden i kommunen. I samband med det har IP Only fått köpa det kommunala bolaget Suravision, som levererar kabel-tv och bredband till invånarna i Surahammar.

Men vilka summor i affärsuppgörelsen det handlar om är sekretessbelagd. Kommunen hänvisar till den så kallade affärssekretessen, helt enkelt att det skulle skada IP Only om det blev offentligt.

Nils Funcke tycker det är märkligt att kommunen inte talar om vad den får betalt när man säljer det kommunala bolaget Suravision.

– Det är ju centralt att medborgarna, skattebetalarna, får veta hur kommunen hanterar deras egendom. Det är ju en gemensam egendom det här och inte någonting som några politiker förfogar över. Det framstår som självklart att det där borde offentliggöras i sin helhet, ett sådant avtal, säger Nils Funcke till radion.

Bredbandsutbyggningar brukar bli offentliga efter en upphandling, men det har inte skett i det här fallet. Kommunen hänvisar till affärssekretess.

– Det är ju så i affärsrelationer att vissa saker kan skada affärsrelationerna, säger Surahammars kommunalråd Tobias Nordlander (S) till radion.

Bredbandsutbyggnad brukar bli offentlig efter en upphandling. Men någon upphandling har inte gjorts i det här fallet, enligt kommunalrådet Tobias Nordlander.

– Nej, det har inte gjorts någon upphandling av bredbandsutbyggnaden. Men vi har fört diskussioner med de stora aktörerna på marknaden och vi kom fram till att IP Only är det företag som passar vår kommun bäst, säger Nordlander till P4 Västmanland.

TT/Jan Å Johansson